Diyarbakır'da Huzur ve Tatlı Telaş Bir Arada

Çözüm süreciyle aylardır huzur ortamında yaşayan Diyarbakırlılar, Kurban Bayramı'nı karşılamaya hazırlanıyor.


Uzun yıllar devam eden çatışmalı süreçte güvenlik kaygısı taşıyan Diyarbakırlılar, çözüm sürecinin ardından sağlanan huzur ortamında, Kuran Bayramı'na sayılı günler kala tatlı bir bayram telaşı yaşıyor.

Kentin farklı semtlerinde ama aynı telaşla bayrama hazırlanan vatandaşlar, aileleriyle alışveriş merkezlerinin ve halk pazarlarının yolunu tutuyor. Cadde ve sokakların bayram alışverişi yapan insanlarla dolup taştığı kentte, 7'den 70'e herkes huzur içinde yaşamanın keyfini sürüyor.

Çocuklarına bayramlık kıyafet almak için alışveriş merkezine gelen vatandaşlardan Süphan Elbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte huzur ortamının oluşmasında barış sürecinin büyük katkı sunduğunu belirterek, sürecin bu şekilde devam etmesini istedi.

Çözüm sürecinin kesintiye uğraması gibi bir kaygıları olduğunu vurgulayan Elbey, uzun yıllardan sonra ilk kez bu yıl dini bayramları huzur içinde geçirdiklerini söyledi.

Elbey, çözüm süreci kapsamında sağlanan barışın tüm kesimler tarafından takdir edildiğine değinerek, "Bu tekerleğe çomak sokmak isteyenler, bu işin altında kalacaktır. Dolayısıyla her iki taraf da bu işin farkındadır. Umut ediyoruz tekrardan çatışmalı bir döneme girmeyiz. Halk mutludur" dedi.

Türkiye'deki halkların barış içinde yaşamasını istemeyen kesimlerin söz konusu olduğunu anlatan Elbey, toplumun barışın arkasında durmasıyla kimsenin ülkeyi bölmeye cesaret edemeyeceğini dile getirdi.

Çocuklar için bayram şekeri alan Şadiye Caruş da Kürtçe yaptığı konuşmada, bayram alışverişine çıktıklarını ve huzur içinde bir alışveriş yaptıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Caruş, ülkede kan dökülmesini istemediklerini bildirerek, tek isteklerinin insanların barış içinde kardeşçe yaşaması olduğunu kaydetti.

-Süreçten esnaf da memnun

Yaklaşık 9 ay öncesine kadar kentte yaşanan olaylar nedeniyle hemen her gün kepenk kapatan ve kiralarını dahi ödeyemez hale gelen Bağlar ilçesi esnafı ise çözüm süreciyle bölgede esen barış rüzgarının devam etmesini istiyor.

Esnaf Metin Kılınç, uzun yıllar sonra ilk kez bu yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında gönül rahatlığıyla iş yerini açtığını ve güvenlik endişesi taşımadığını belirterek, "Yaklaşık 9 aydır barış sürecinden dolayı huzurluyuz. Son iki bayramdır özellikle de bu bayram çok kalabalık ve her şey iyi gidiyor. İnşallah bu süreç daha da iyiye gider. Biz her zaman barıştan yanayız. Barış olsun, insanlarımız mutlu olsun ve Diyarbakır halkı da sevinç içinde işine sarılsın, esnaf bol bol iş yapsın, para kazansın" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA