İpekböceği Yolculu Seferlere Başladı

Bursa'nın 109 yıllık hasreti olan tramvay T1 hattında ilk yolculu seferlerine başladı.


Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında üretilen ve 6,5 kilometrelik Heykel-Garaj T1 hattında çalışacak olan Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği’ yolculu seferlere başladı.

Bursa ilk olarak 1904 yılında gündeme gelen ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen elektrikli tramvayı Bursa'da ilk yolculu seferlere start verdi. Kent Meydanı'ndaki törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tramvay hattının Bursa ulaşımına fayda sağladığını söyledi.

Şehir içi tramvay projesinin Bursa'nın bir asırlık hasreti olduğuna dikkat çeken Altepe, "Bir hasrati daha sona eriyor. Kaliteli tramvay araçları ile yolculuklar başladı.

Artık vatandaşlarımız yerli tramvaylar ile zevkili bir seyahat yapacaklar. Bu araçlar Türkiye'ye örnek olacak" dedi.

Altepe, ilk yerli tramvay ile Bursa'nın Türkiye'ye örnek olacağını kaydederek, "İşte şu anda bu araçlar dünyanın bütün caddelerinde seyahat edebilecek kalitede belgeli araçlar. Fazlası olan ve eksiklikleri olmayan araçlardır. 2 aydır süren deneme seferlerinde de bu araçlar kendini gösterdi. Yurt dışında aldığımız araçlarda sıkıntı olmasına rağmen bu yerli ürettiğimiz araçlarda en ufak bir sıkıntı yaşanmadı. Bu da bu işin en güzel şekilde yapılacağını bize gösterdi. Büyükşehir Belediyesi bu konuda önemli bir çalışmaya imza attı" ifadelerini kullandı.

"YOLCULUKLARIN SEYİR ZEVKİ GÜZEL"
Bursa caddelerinde yerli tramvayların Kent Meydanı'ndan bugün itibariyle seferlerine başladığını hatırlatan Altepe şöyle devam etti:
"T1 hattı için Kent Meydanı'ndayız. Stadyum, Altıparmak, Heykel, İnönü Caddesi ve Uluyol'u tamalayarak dönecek olan 6,5 kilometrelik hat Bursa'da ulaşıma nefes aldıracak. Avrupa'da yüzde 8 eğim var. Bursa'da 8,3 eğim mevcut. Araçlarımız tam yükle yarım kapasitede bu eğimleri rahatlıkla aşabilecek. Bu konuda testler yapıldı. Bugünden itibaren 50 kuruş ücretlerle başlattığımız seferlerle birlikte artık vatandaşlarımız güzel seyir zevkiyle bu seyahatleri yapacak. 10 dakika içinde heykele çıkacak. Aynı zamanda insanımız şehri seydebilecek. Tramvay, güzel bir gezi aracı olacak. Her şeyimiz kaliteli. Bu konuda dünya kalitesini yakalayan bir şehir oluyoruz. Bursa için ne yapsak azdır. Bu konuda bize destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi.

Durmazlar firması sahibi Hüseyin Durmaz, Türkiye'nin ilk yerli tramvayı üretmenin kendileri için bir gurur olduğunu ifade ederek "Artık bundan sonraki hedefimiz bu tramvayları dünyaya pazarlamak. Yurt içindeki satışların yanı sıra bu araçları dünyanın ünlü şehirlerine satabilmek. Yerli tramvayımız ülkemize hayırlı olsun" dedi.

Kaynak: İHA