'Üç Kadından Biri 18 Yaşından Önce Evleniyor'
Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevilay Şahin, Türkiye'de her üç kadından birinin 18 yaşın altında evlendiğini söyledi.
Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından "Dünya Kız Çocukları Günü" dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu'nda düzenlenen "Çocuk hakları" panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kanayan yaralarından birinin kızların küçük yaşta evlendirilmeleri olduğunu belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in sorunla yakından ilgilenerek bu konuyu gündemden düşürmediğini aktaran Şahin, İçişleri Bakanlığının da yakın zamanda "küçük yaşta evlilik"le ilgili bir çalışma yaptığını ifade etti.
Küçük yaşta evliliğin çok ciddi bir sorun olduğunu anlatan Şahin, "Türkiye'de her üç kadından biri 18 yaşın altında evleniyor. Son üç yılda 18 yaşın altında evlenenlerin sayısı 134 bin 629'dur. 18 yaşını doldurmadan evlenenlen erkeklerin sayısı 5 binin üzerinde. Kız çocuklarının reşit olmadan evlenme sayısı ise bundan 20 kat daha fazla. Bu korkunç ve kanayan yaramız diye düşünüyorum."
Şahin, Türkiye genelinde 181 bin 36 "çocuk gelin" olduğunu vurguladı.
Geçen yıl 20 bin ailenin 16 yaşından küçük kız çocuklarını evlendirmek için mahkemeye dava açtığını dile getiren Şahin, "Bu sadece sizle bitmiyor, aileyle, aile çevresiyle, hepimizle bitiyor" diye konuştu.
GAÜN Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Erhan Tunç ise erken yaşta evlenenlerin yüzde 82'sinin okur-yazar olmadığını ifade etti.
Şanlıurfa'da yaptıkları araştırmadan bahseden Tunç, şöyle konuştu:
"Buna göre 16 yaş ve altındaki evliliklerin oranı yüzde 40 civarında görülüyor. Bu, Şanlıurfa merkezde yapılan yeni bir araştırmada yüzde 60'lara vardığı gözleniyor. İzmir için baktığımızda 16 yaş altında evlendirilen kız çocukların oranı yüzde 17. Türkiye'de ise bu genellemenin ortalaması alındığında yüzde 37'lik bir oran ortaya çıkıyor. Diyarbakır'da bu oran yüzde 17'lerde. 18 yaş altında erkeklerin evlenme oranı da yüzde 24. Genel olarak baktığımızda erken yaşta evliliklerde okur-yazar oranı yüzde 18 civarında. Yani evlenenlerin yaklaşık yüzde 82'si okur-yazar bile değil. Dolayısıyla bu konuyu eğitim açısından da değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum."
Panelde ayrıca Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Ahmet Cemal Ruhi,Çocuk Hakları Türkiye Koordinatörü Çağla Uz ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor konuşma yaptı.