Maharetli Eller Kurbana Bileniyor
Kurban Bayramı'na hazırlanan bıçak ustaları, siparişleri yetiştirebilmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.
Yaklaşan bayram öncesi vatandaşlar hazırlıklarını sürdürüyor. Bir yandan hayvan pazarlarında kurbanlık pazarlıkları diğer yandan çocuklar için bayram alışverişi yapılıyor.
Bayrama günler kala hareketliliğin gözlendiği meslek grupların başında bıçakçılar geliyor. Günler öncesinden çalışmalarına başlayan maharetli ustalar, siparişleri yetiştirebilmek için fazla mesai yapıyor. Ustaların ellerinde şekil bulan bıçaklar büyüklüğü ve kalitesine göre 3 ila 18 lira arasında satışa sunuluyor.
Kilisli bıçak ustası Ali Tekçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 55 yıldır bu mesleğin içerisinde olduğunu belirtti.
Babası dahil 6 kardeşinin bıçak ustası olduğunu aktaran Tekçe, şunları kaydetti:
"Oldukça yoğun bir dönem geçiriyoruz. Bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar sıraya giriyor. Fiyatlar 1 ila 3 lira arasında değişiyor. Çok şükür halimizden memnunuz. Halkımızın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Teknolojiye yenilsek de hala ayakta durabiliyoruz. "
Bıçak imalatçısı ve satıcısı Emin Gülseren de yavaş yavaş yoğunluğun başladığını ancak önceki yıllara oranla satışlarda bir düşüş olduğunu ifade etti.
Şanlıurfa'daki tarihi Haşimiye Meydanı'ndaki Bıçakçılar Çarşısı'nda yoğunluk gözleniyor.
Vatandaşların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin sıkça ziyarette ettiği çarşıda bayram telaşı yaşanıyor.
Özellikle kent merkezindeki kasap ve ilçelerden gelen çok sayıda kişi, çarşıda bıçaklarını biletiyor veya ihtiyaçları temin ediyor.
Uzun yıllardır bıçak imalatı yapan Mehmet Kama, bayram öncesi işlerinin hareketlendiğini dile getirdi. Günde ortalama 400 bıçak bilediklerini anlatan Kama, "Halkımız işlerini son günlere bıraktıkları için bayram arifesinde işlerimiz yoğunlaşıyor" dedi.
Fuat Pala ise Avrupa çeliğinden Şanlıurfa'ya özgü bıçakl ürettiklerini belirterek, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla işlerinde hareketlilik yaşandığını kaydetti.