'Kadınlarda Kalp Krizi Riski, Menopoz Dönemine Kadar Az'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Gazi, "Genel olarak kadınlar menopoz dönemine kadar daha fazla korunuyorlar. Menopoz döneminden sonra kalp krizi riski ve damar hastalıklarına yakalanma oranı erkeklerle eşit seviyeye geliyor" dedi.


Gazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp krizi ve damar hastalıklarının nedenlerinin başında "stresli yaşam", "sigara kullanımı" ve "yanlış beslenme"nin geldiğini söyledi.

Kalp krizine yakalanmamak ve damar hastalıklarından uzak durmak için mutlaka yapılması gereken önemli noktalar olduğunu belirten Gazi, "Stresten uzak durmak en önemli konu. Tabii bunun yanında sigara kullanmamak ve diğer kötü alışkanlıklardan da uzak durmak gerekiyor. Hipertansiyon, diyabet ve kolestrol rahatsızlıkları varsa bunların kesinlikle kontrol altında tutulması lazım" ifadesini kullandı.

Gazi, kadınların menopoz dönemine kadar kendilerini koruyan bir yapıya sahip olduklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Genel olarak kadınlar menopoz dönemine kadar daha fazla korunuyorlar. Menopoz döneminden sonra kalp krizi riski ve damar hastalıklarına yakalanma oranı erkeklerle eşit seviyeye geliyor. Erkekleri de bu hastalıkların daha çok görülmesinde lipit metabolizmasının bundan çok önemli bir rolü var. Stresli yaşam listenin en başında geliyor. Hipertansiyon değişimi erkeklerde biraz daha fazla, kadınlarda daha az. Kalp hızını ve damar sertliğini arttıran hormonel metabolizma erkeklerde biraz daha aktifken kadınlarda daha normal seviyede."

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için yaşam tarzının sağlıklı bir şekilde kontrol altında tutulması gerektiğini hatırlatan Gazi, haftada en az 3 kez ve en az 20 dakika spor yapmanın, margarin gibi doymamış yağı yüksek besinlerden uzak durmanın, risk oranını düşürdüğünü anlattı.

Kadınlara oranla erkeklerin kalp krizi konusunda başlı başına bir riske sahip olduğunu belirten Gazi, şunları kaydetti:

"Aslında 'Kadın ve erkeklerin durumu eşitlendi' diyebiliriz. Günümüzde artık bu olgu da değişmeye başladı.

Yaşam tarzı içerisinde kadının daha stresli bir hayat şekli içerisine girmiş olması tabiki en büyük faktör. Kadınlarda beslenme ve obezite gibi bazı şikayetlerin daha fazla ortaya çıkıyor olması kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığını artırdı."

Kaynak: AA