'Haydi Heidi Sistemi Kuralım' Projesiyle Hayata Bağlanacaklar

Kelkit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce İsveçli ünlü yazar Johanna Spyri'nin "Heidi" adlı eserinden esinlenerek hazırlanan "Haydi Heidi Sistemi Kuralım" projesinin sona ermesi dolayısıyla tören düzenlendi.


Kelkit Hükümet Konağı bahçesinde düzenlenen törende konuşan Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, bedensel ya da zihinsel engelli insanların, birtakım faaliyetleri yerine getiremeseler de sahip çıkıldığında, destek verildiğinde hayata bağlanabileceğini, toplumun gelişmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.

Tüm kamu kuruluşların elbirliği ile engellilerin önündeki tüm engellerin kaldırılacağını vurgulayan Gazel, "Yapılan değişiklikle 'özür' kelimesi kaldırıldı, yerine 'engel' kelimesi konuldu. Artık biz insanları özürlü kabul etmiyoruz, engelli kabul ediyor ve onların önündeki engelleri de kaldırmak hepimizin görevidir" dedi.

Kelkit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüsamettin Meral ise "Haydi Heidi Sistemi Kuralım" projesinin İsveçli ünlü yazar Johanna Spyri'nin "Heidi" adlı eserinden esinlenerek hazırlandığını belirterek, "Eser, bedensel engelli olduğu için hayata küsen Clara'nın, Heidi ve doğa ile tanıştıktan sonra hayata bağlanmasını anlatır" ifadesini kullandı.

Projeyi hazırlarken ilçede tespit ettikleri engelli vatandaşları doğayla tanıştırmayı amaçladıklarını anlatan Meral, şöyle devam etti:

"Bu amaçla 120 metrekarelik kapalı alana sahip, engellilerin kullanımına uygun atölye yaptık ve burada süs bitkileri yetiştirmeyi kararlaştırdık. Süs bitkisi yetiştiriciliği konusunda 10'ar kişilik gruplar halinde 5 gruba, haftada bir kez teorik eğitim verdik. İlçemizde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeleri gezilerek engellilerin hayvanlarla rehabilitasyonu sağlandı. Engelilerle atölyemizde süs bitkileri yetiştirildi."

Meral, projenin bedelinin 74 bin 545 lira olduğunu, 67 bin 545 lirasının ÖDES kapsamında sağlandığını bildirdi.

Engelli Onur Aziz'in annesi Hatun Aziz ise projeden çok memnun olduğunu ifade ederek, Onur'un çiçek diktiğini, yeni arkadaşlarıyla tanıştığını ve eve mutlu geldiğini söyledi.

Rabia Kalkan ise kardeşinin engelli olduğunu ve proje sayesinde çok güzel şeyler yaparak sosyalleştiğini anlattı.

Tören, Ünlüpınar beldesinde düzenlenen piknik ile sona erdi.

Törene, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, kurum amirleri, engelli vatandaşlar ve yakınları da katıldı.

Kaynak: AA