'3. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali'

İngiliz fotoğraf sanatçısı Abbie Trayler-Smith, "3. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali" kapsamında, fotoğraf tutkunlarıyla bir araya geldi.


Smith, kısa adı "Bursa Fotofest 2013" olan festival çerçevesinde Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda düzenlenen söyleşide, üzerinde çalıştığı projeleri anlattı.

Konuşmasına Türkçe, "Merhaba, burada olmak benim için bir onurdur" diye başlayan Smith, salondan büyük alkış aldı. Fotoğraf makinesini ilk kez 15 yaşında eline aldığını, ailesinin yönlendirmesi üzerine hukuk okunduğu ancak her fırsatta fotoğrafla uğraştığını anlatan Smith, ilk portfolyo çalışmasının beğenilmediğini, pes etmeyip hazırladığı ikinci çalışmasının ise Daily Telegraph Gazetesi tarafından beğenildiğini ve 8 sene bu kurumda yer aldığını söyledi.

İlk haberini İngiltere'de meşhur olan ve sonradan yasaklanan tilki avına çıkan avcılar üzerine yaptığını aktaran Smith, 2003 yılında Irak'a gittiğini ve orada iki ay geçirdiğini dile getirdi. Birkaç yıl sonra tsunami bölgesine gönderildiğini anlatan Smith, şöyle konuştu:

"Normalde gittiğim yerlerde 3-4 gün geçiriyordum. Tsunami bölgesinde birçok İngiliz vatandaşı mahsur kaldığı için gazete bir hafta kalmamı istedi. Döndükten iki hafta sonra tekrar bölgeye gönderildim. İnsanların birçok acısına tanık oldum. İnsanlar çok fazla yıkım ve ölüm yaşamıştı. Nerede olursanız olun insanların aynı duyguları taşıdığını anladım. Tsunami bölgesinden İngiltere'ye döndükten sonra istifa ettim. İyi para kazanıyordum ancak kalbimi dinleyerek farklı yerlere gitmeli ve oralarda daha fazla vakit geçirmeliydim."

Bir gıda yardım kuruluşuyla gittiği Çad'da kadınların hikayesinden etkilendiğini bildiren Smith, 4 aydan fazla gıda bulamayan insanların her gün bir kase pirinç yiyebildiğini, suda taş kaynatarak çocuklarını yiyecek olduğu konusunda kandırdıklarını ifade etti.

İngiltere'deki sığınmacılar üzerine çalışmalarının olduğunu da vurgulayan Smith, resmi istatistiklere göre İngiltere'de 200 bin sığınma hakkı verilmeyen insan bulunduğunu, ülkelerine dönemeyen ve çalışmalarına da izin verilmeyen insanların hikayesini anlattığını söyledi.

- "Fotoğraf çekiyor olmak beni heyecanlandırıyor"

Son olarak "obezite" üzerine çalışma yaptığını anlatan Smith, İngiltere'deki çocukların üçte birinin obez olarak tanımlandığını, konuya dikkat çekilmesi gerektiğini düşünerek buna başladığını vurguladı. Bunun hayatının işi olduğunu bildiren Smith, şunları kaydetti:

"Sürekli fotoğraf çekiyor olmak beni heyecanlandırıyor. Gazete çalışırken istediğim yere gidip, istediğim fotoğrafı çekebileceğimi öğrendim. Fotoğraf çekmek, benim için dünyayı gezmenin bir yolu. Benim için renkler çok önemli ve renkli fotoğrafları seviyorum. Fotoğrafla insanlığı ve kendimi anlamaya çalışıyorum. Fotoğrafta aradığım şey duygusallıktır. Benim için sadece estetik önemli değil. Fotoğraf insanların neler hissettiğini de anlatabilmeli"

Program, Türk fotoğraf sanatının önemli ismi Ozan Sağdıç'ın "Türkiye panoraması" adlı gösterimiyle devam etti.

Kaynak: AA