Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin Türkiye Raporu

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin bağımsız denetim mekanizmalarına önem verdiğini ve taraf olduğu sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde denetim mekanizmalarının tavsiyelerini yerine getirmeye çalıştığını bildirdi.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi'nin denetim organlarından biri olan Avrupa İşkenceyi Önlenme Komitesi'nin "İşkencenin ve İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Ceza ve Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi"nin 8. maddesinin 1. fıkrasına dayanarak, cezaevlerindeki çocuklara uygulanan muamele ve tutukluluk şartlarını incelemek üzere 21-28 Haziran 2012'de Türkiye'ye bulunduğu ziyarete ilişkin rapor ve bu rapora hükümetin verdiği yanıtın, verilen izinle bugün AİÖK tarafından yayımlandığı belirtildi.

AİÖK heyetinin İstanbul Maltepe Cezaevi, Sincan Çocuk Cezaevi ile Diyarbakır ve Gaziantep Cezaevlerine ziyarette bulunduğu, Ankara'da Dışişleri Bakanlığının yanı sıra Adalet, Sağlık ve İçişleri bakanlıkları yetkilileriyle görüştüğü hatırlatılan açıklamada, "AİÖK'nin Türkiye'ye ziyareti ışığında hazırladığı raporda yer alan tespit, tavsiye ve bilgi talepleri ilgili kurumlarımıza iletilmiş olup, AİÖK ile yürütülen işbirliği çerçevesinde tavsiyelerin uygulanmasına ilişkin çalışmalar yürütülmektedir" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin de taraf olduğu AİÖS, taraf ülkelerde kamu otoritesince özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilerin içinde bulundukları koşulların uluslararası nitelikte bağımsız bir komite tarafından denetlenmesini hükme bağlamıştır. Bu amaçla oluşturulan AİÖK, taraf ülkelere dönemsel veya 'ad hoc' ziyaretler düzenleyerek AİÖS'nin uygulanmasını denetlemekte, ziyaretlerde belirlediği bulguları gizli bir raporla ilgili hükümetin dikkatine getirerek tavsiyelerde bulunmakta ve raporun yanıtlanmasını talep etmektedir. İlgili hükümet, gerek AİÖK raporlarının, gerek raporlara verdiği yanıtların gizliliğinin kaldırılarak yayımlanmasına izin verebilmektedir.

AİÖK'nin bugüne kadar ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretler sonucunda hazırladığı raporların tamamı yanıtlarımızla birlikte hükümetimizin izniyle yayımlanmıştır. Bu rapor, çocuk adalet sisteminde mevzuat ve uygulama alanında katedilen yolu ve gerçekleştiren iyileştirmeleri göstermektedir. Ülkemiz Avrupa Konseyi'nin bağımsız denetim mekanizmalarına önem vermekte, taraf olduğu sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde söz konusu denetim mekanizmalarının tavsiyelerini yerine getirmeye çalışmaktadır."

Açıklamada, belgelere, AİÖK'nin www.cpt.coe.int adresinden ulaşılabileceği kaydedildi.

Kaynak: AA