Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin Raporu Açıklandı

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) 21-28 Haziran tarihleri arasında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından hazırlanan rapor açıklandı.


Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin İşkencenin ve İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Ceza ve Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin (AİÖS) 8. maddesinin 1. fıkrasına dayanarak cezaevlerindeki çocuklara uygulanan muamele ve tutukluluk şartlarını incelemek üzere 21-28 Haziran tarihleri arasında Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdiği belirtilerek, AİÖK’nın hazırladığı raporun yayınlandığı ifade edildi. İstanbul Maltepe Cezaevi, Sincan Çocuk Cezaevi ile Diyarbakır ve Gaziantep cezaevlerini ziyaret ederek, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Adalet, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları yetkilileriyle görüşen heyetin ziyaret ışığında hazırladığı raporda yer alan tespit, tavsiye ve bilgi taleplerinin ilgili kurumlara iletildiği kaydedildi. AİÖK ile işbirliği çerçevesinde çalışmaların yürütüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“26 Kasım 1987 tarihinde imzaya açılan ve ülkemizin de 1988 yılında taraf olduğu Avrupa İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi (AİÖS), taraf ülkelerde kamu otoritesince özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilerin içinde bulundukları koşulların uluslararası nitelikte bağımsız bir komite tarafından denetlenmesini hükme bağlamıştır. Bu amaçla oluşturulan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi, taraf ülkelere dönemsel veya ad hoc ziyaretler düzenleyerek AİÖS’nin uygulanmasını denetlemekte, ziyaretlerde belirlediği bulguları gizli bir raporla ilgili hükümetin dikkatine getirerek tavsiyelerde bulunmakta ve raporun yanıtlanmasını talep etmektedir. İlgili hükümet, gerek AİÖK raporlarının, gerek raporlara verdiği yanıtların gizliliğinin kaldırılarak yayımlanmasına izin verebilmektedir. AİÖK’ün bugüne kadar ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretler sonucunda hazırladığı raporların tamamı yanıtlarımızla birlikte hükümetimizin izniyle yayımlanmıştır. AİÖK’ün bu raporu, çocuk adalet sisteminde mevzuat ve uygulama alanında katedilen yolu ve gerçekleştiren iyileştirmeleri göstermektedir. Ülkemiz Avrupa Konseyi’nin bağımsız denetim mekanizmalarına önem vermekte, taraf olduğu sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde sözkonusu denetim mekanizmalarının tavsiyelerini yerine getirmeye çalışmaktadır.”
Kaynak: İHA