Muş'tan Batı İllerine 35 Bin Kurbanlık

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurbanlık hayvan piyasasında büyük bir hareketliliğin yaşandığı Muş'ta, 35 bin küçük ve büyükbaş hayvan satışa sunulmak üzere batı illerine gönderiliyor.

Bu yıl 15 Ekim'de başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki besiciler, her yıl olduğu gibi bu yıl da yetiştirdikleri kurbanlıkları batı illerine naklediyor.

Kurban Bayramı için besledikleri hayvanları kamyonlarla batı illerine göndermeye başlayan hayvan yetiştiricileri, kurbanlıkları özellikle Ankara, Bursa, İstanbul, Kocaeli ve İzmir gibi büyük şehirlerde görücüye çıkaracak.

Kurbanlık hayvan sevkiyatının en fazla olduğu illerin başında gelen Muş'ta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gerekli kontrolleri yapılan 35 bin küçük ve büyükbaş hayvanın batı illerine gönderileceği belirtildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Metin Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kentte büyük bir hareketliliğin yaşandığını söyledi.

Muş'tan bu yıl batı illerine 35 bin küçük ve büyükbaş hayvan nakli gerçekleşeceğini vurgulayan Sevim, bu yılki kurbanlık sayısında geçen yıllara oranla düşüş yaşandığını ifade etti.

Sevim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekiplerin kurbanlık sevkiyatının düzenli şekilde gerçekleşmesi için yoğun mesai harcağını bildirerek, şöyle konuştu:

"Besicilerin, hayvanlarını araçlara yükledikten sonra beklememesi için işlemleri hızlı şekilde yaparak nakilleri gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl kurbanlık sevki bu yıla oranla daha fazlaydı. Geçen yıl yem fiyatlarının fazla olması sebebiyle birçok vatandaş hayvanlarını satmak için batı illerine götürdü. Ancak bu yıl yem fiyatları normal şekilde seyrettiğinden sadece kurbanlık olarak beside tutulan hayvanların batı illerine götürüldüğü görülüyor. Buna rağmen il merkezi ve ilçelerden 35 bin büyük ve küçükbaş hayvan nakledildiği kayıtlarımıza geçmiştir."

Gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra araçlara yükledikleri kurbanlıklarla yola çıkan besiciler ise batı illerine götürdükleri tüm kurbanlıkları satmak istediklerini dile getirdi.

Gebze'ye 20 büyükbaş hayvan götüren Mehmet Şah Çağlayan, yaz mevsimi boyunca emek vererek beslediği hayvanlarını, zorlu geçecek bir yolculuk sonrası Kurban Bayramı'nda satacağını söyledi.

Çağlayan, hayvanlarının hepsini satmak istediğine değinerek, "Bu yıl kurbanlık fiyatları çok pahalı değil. Hayvanlarımızı satıncaya kadar Gebze'de kalacağız. Kurban Bayramı öncesinde hepsini satmak istiyoruz. Eğer satamazsak bayram sonrasında da orada kalıp satmaya çalışacağız" dedi.

Kaynak: AA