Diş Tasarımında Bilgisayar Hızı

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde bilgisayar yardımıyla yapılan diş tasarımı sayesinde 3 saniyede dişlerin ölçüsü alınıyor, birkaç haftada yapılan protezler birkaç saat içinde hatasız bir şekilde üretiliyor.

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Aladağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakültedeki özel bir bilgisayar sayesinde tasarım ve üretim gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bilgisayarla tasarım sayesinde birçok ağız içi operasyonunu hastanın da önceden görmesini sağlayarak, sıfır hatayla yapabildiklerini dile getiren Aladağ, "Bu yöntemle yapamayacağınız restorasyon türü yok. Krom kaplamadan köprüye, implant üstü protezden dolgu dahil lamine restorasyonlarına kadar birçok operasyonu rahatlıkla yapabiliyoruz" dedi.

Daha güzel ve sağlıklı dişlere sahip olabilmek için "Dijital Diş Hekimliği" diye bir dal oluşmaya başladığını, daha önce elle yapılan restorasyonların şimdi bilgisayar ortamında hastanın ağız içi resminin kamerayla görüntüsünün alınarak yapılabildiğini vurgulayan Aladağ, sistemin işleyişini şöyle anlattı:

"Hastamız geliyor, ağızda diş üzerindeki hazırlıklar tamamlanıyor. Mesela çürük varsa temizleniyor ya da kaplama yapılacaksa diş düzenleniyor. Sonra mavi ışınlı lazer cihazı ile 3 saniyede dişlerin ölçüsü alınıyor. Bu aşamadan sonra ağız, bilgisayar ekranında beliriyor ve yapacağımız protezi veya dolguyu yüksek çözünürlükte milimetrenin 100'de biri hassaslığında sistem otomatik olarak tasarlıyor. Daha üretmeden ekran başında bunları tasarlıyoruz. Hasta da bu aşamada fikir sahibi oluyor. Son aşama olarak da bilgisayardan verdiğimiz komutla protez 10 dakika gibi bir sürede üretim cihazında hazırlanıp parlatma işlemlerinden sonra ağza yerleştiriliyor. Diş ölçümlerini lazerle sıfır hatayla alıp bilgisayar ortamında protez hazırlıyoruz. 10 gün süren protez yapımı ve takılması artık 2 saate kadar indi."

-Hekime de hastaya da büyük kolaylık sağlıyor

Bu yöntem sayesinde krom kaplamadan köprüye, implant üstü protezden dolgu dahil lamine restorasyonlarına kadar pek çok işlemin hatasız bir şekilde gerçekleştirilebildiğine dikkati çeken Aladağ, tedavi süresinin de çok kısaldığına işaret etti.

Aladağ, bilgisayar sayesinde elle ölçü almanın tamamen ortadan kalktığını belirterek, "Bu sistem hekimin işini çok kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor. Ayrıca kaşık ile ölçü alma, çoğu kişide bulantı yapar. Bu tür yöntemle iyi ölçü alınamazsa restorasyon da iyi olmaz. Bilgisayarda bu ölçü çok rahat alınıyor ve işlem hatasız gerçekleştiriliyor. Yine kaşıkla ölçü almada enfeksiyon riski de vardır. Bu risk de ortadan kalkmış oluyor" diye konuştu.

Kaynak: AA