Batı Akdeniz Eylül Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Isparta, Antalya ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz bölge ihracatı eylül ayında 114 milyon 800 bin dolara ulaştı.

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Isparta'daki bir restoranda düzenlenen basın toplantısında, dünyadaki olumsuz ortama rağmen Türkiye'nin büyümesini sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin eylül ayında ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 artarak 12 milyar 555 milyon dolara çıktığını belirten Satıcı, yılın 9 ayındaki ihracatın da yüzde 5,62 artarak 107 milyar doları aştığını anlattı.

Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz bölgesinin geçen yıl yüzde 17'lik rekor bir artışla ihracat yaptığına dikkati çeken Satıcı, ihracatın bu yılın 9 aylık döneminde bölge ihracatçılarının katkıları ile büyüme gösterdiğini kaydetti.

Yılın 9 ayında bölge ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,30 artışla 1 milyar 89 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Satıcı, "Bölgemizin eylül ayı ihracatı geçen yılın eylül ayına göre yüzde 27,7 gibi rekor artışla 114 milyon 800 bin dolar olarak gerçekleşti" dedi.

-En fazla ihracat Rusya'ya

Isparta, Antalya ve Burdur'un yakaladığı başarı grafiğinin daha da üst noktalara taşınabilmesi, pazar yelpazesinin geliştirilmesi, var olan pazarlardaki payların arttırılması yönelik bazı çalışmalar yapıldığını ifade eden Satıcı, şöyle konuştu:

"Alım, ticaret heyetleri kurulması ve fuar gibi organizasyonlar, sektörlerin ihtiyaç duyduğu Ar-Ge çalışmalarını organize etmek gibi hedefler koyduk. Eylül ayı içerisinde 114 milyon dolar olarak gerçekleşen bölge ihracatımız 48,9 milyon dolar ile sanayi, 38 milyon dolar ile tarım, 57 milyon dolar ile madencilik sektörlerinde gerçekleşti. Eylül ayında en fazla ihracatını gerçekleştirdiğimiz ilk beş ürün grubunda ise 27,8 milyon dolar ile madencilik, 22,9 milyon dolar ile yaş sebze ve meyve, 11 milyon dolar ile deri, 11,1 milyon dolar ile kimya, 10 milyon dolar ile ağaç yer aldı. Eylül ayında 23,5 milyon dolar ile en fazla Rusya'ya ihracat yaptık. Rusya'yı 16,5 milyon dolar ile Çin, 8,5 milyon dolar ile Almanya, 4,1 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri, 3,7 milyon dolar ile Ukrayna takip ediyor."

Satıcı, 9 aylık dönemdeki ihracatın 468,5 milyon dolarının tarım, 438 milyon dolarının sanayi ve 182 milyon dolarının madencilik sektörlerinden gerçekleştiğini dile getirerek, yaş sebze ve meyvenin 362,5 milyon dolarla en fazla ihracatı yapılan ürün grubu olduğunu kaydetti.

Satıcı, "Yılın 9 ayında 145 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu, bölge ihracatının ne kadar dinamik olduğunu gösterdi" diye konuştu.

Isparta'nın Türkiye'nin gül üretim merkezi olduğunu, dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiğini hatırlatan Satıcı, bunun yanında hububat, endüstri bitkileri üretimi ve hayvancılığın da Isparta için önem taşıdığını söyledi.

Isparta'nın bölge ihracatına katkısının her geçen gün arttığına işaret eden Satıcı, yılın 9 ayında Isparta'dan gerçekleştirilen ihracatın 143,5 milyon dolar olduğunu, yıl sonuna kadar 200 milyon doları bulmasını beklediklerini belirtti.

Batı Akdeniz bölgesinde 25 farklı sektörde ihracat yapıldığını anlatan Satıcı, Isparta'nın 90 farklı ülkeye ihracat ürünü sattığını, bunun pazarın çeşitlendirilmesi anlamında önemli olduğunu ifade etti.

Toplantıya Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve iş adamları katıldı.

Kaynak: AA