Bu Da Trakya’nın Cadılar Gecesi

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca beldesinde geçmişte Balkanlar'da kutlanan 'Bocuk Gecesi' düzenlendi.

Keşan’a bağlı Çamlıca Beldesi’ndeki Kültür Evi'nde bu sene 9. kez kutlanan gece, Çamlıca Kültür ve Dayanışma Derneği ve Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksek Okulu'nun (MYO) katkıları ile düzenlendi.

Programda konuşan Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı, “Bocuk”un günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Halil Büyükyatıkçı, düzenlenen bu gecede kaybolan Bocuk kültürünü yeniden gündeme getirmek ve yılda bir defa da olsa bir araya gelmek olduğunu belirterek, “Birliği, beraberliği ve kardeşliği sağlamak, hoşça bir vakit geçirebilmek için gündeme aldık. Bocuk Gecesi diye adlandırdığımız bu gece, yılın en soğuk gecesiydi. Atalarımız, bu soğuk gecede donmamaları için bir araya gelerek, ateş yakarak, mısır kaynatarak, kabak pişirerek geceyi atlatıp, sağ salim kalarak bizleri de bu günlere getirmişler. Benim çocukluğumda babaannem 'Eğer bu gece bu kabak tatlısından yemezsen Bocuk sırtına biner' diyordu. Ben de o korku ile kabağı yiyordum. Ama yedikten sonra gerçekten kabak tatlı geliyordu. İşte biz de bu gece size kabak tatlısı yedireceğiz. Bu sadece Çamlıca beldesinde değil aslında Balkanlar'da yaşayan köylerimizde vardı bu adet; ama maalesef yok olmaktaydı." dedi.

KMYO Öğrencisi Özde Işık ise, ilk defa böyle bir geceye katıldıklarını ancak çok eğlendiklerini belirterek, bu geleneğin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından ise Keşan’ın yerel gruplarından Aheste, gençlere yönelik konser verdi. Gecede, yüzlerini boyayan ve beyazlara bürünen gençler kabak tatlısı dağıttı.

Konser sonunda ise havai fişek gösterisi oldu.

Konserin ardından ise gençler, ellerindeki fenerler ile belde içinde dolaştılar. Yüzleri boyalı ve beyazlar giyinmiş gençler bazı evlerin camlarını çalarak evdekileri korkutmak istedi. Bazı evlerde ise ev sahipleri korkutmak isteyen gençlerin önüne, köpekler çıktı. Belde de yapılan turun ardından ise gençler, Kültür evinin bahçesine toplanarak, burada yanan variller etrafında gecenin anlamı nedeniyle birbirlerine korkutucu masallar anlattı. Gece neşe içerisinde sona erdi.

BOCUK GECESİ Bocuk Gecesi, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek. Balkanlar'daki Hristiyanların 'bojic' adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıtığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. İnanışa göre, 'Bocuk' verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkuturlar. Gecede 'Bocuk' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi kışın en sert gecenin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır .
Kaynak: İHA