Akgül: 'Tıbbi Müdahaleler De Hukuka Uygun Olmalı'

A&B Hukuk Bürosu Ortaklarından Avukat Mehmet Ali Akgül, tıbbi müdahalelerin tıbba olduğu gibi hukuka da uygun gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Akgül: 'Tıbbi Müdahaleler De Hukuka Uygun Olmalı'
Akgül, hata yapan hekim hakkında tazminat davası açılabileceği gibi ceza davası da açılabileceğini vurguladı. Akgül, Türk ilaç pazarının tanıtımında önemli bir misyon üstlenen ‘WINally’ tarafından İstanbul Sarıyer’de Maslak Acıbadem Hastanesi’nde düzenlenen; ‘Tıp Hukuku’ konulu seminere konuşmacı olarak katıldı.

Burada, ‘Yargıtay Kararları Işığında Tıbbı Müdahalenin Hukuki Sonuçları’ konusunda açıklamalarda bulunan Akgül, hekimlere tıbbi müdahalelerin doğurduğu hukuki sonuçlar ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Tıbbi müdahalenin; tıbba uygunluğunun yanında bilimsel, teknik ve yasal standartlara bir başka ifade ile de hukuka uygun gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Akgül, “Komplikasyon; tıbbi uygulama sürecinin doğasından kaynaklanan hata-kusur olmaksızın ortaya çıkan istenmeyen durumken, malpraktis ise hekimin hukuki ve cezai sorumluluğunu gündeme getiren hekim hatasıdır” dedi.

Hekimlerin teşhis ve tedaviye yönelik süreçlerin tümü hakkında hastaya ya da hasta adına karar veren kişiye tam, açık ve de anlaşılır bilgi vererek, ‘aydınlatılmış onam’ unsurunu göz ardı etmemesi uyarısında bulunan Akgül, hekim-hasta ilişkisinin ‘vekalet ilişkisi’ olduğu gibi 5 yıllık zamana tabi olduğunu anlattı. Akgül, söz konusu sürenin uzatılmış zaman aşımı nedeniyle 13.5 yıla kadar çıkabileceğini belirtti.

Mesleki hata sonucu hekimlerin hukuki sorumluluklarının doğduğunu ifade eden Akgül, “Bunun yanında cezai ve idari sorumluluklar da gündeme geliyor. Hata yapan hekim hakkında tazminat davası açılabileceği gibi ceza davası da açılabilir. Hekim tıbbi müdahale esnasında hastanın yaralanmasına neden olmuşsa 3 yıldan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasına, eğer hasta ölmüşse haklarında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır” dedi.

Mesleki poliçeler hakkında açıklamalarda da bulunan Mehmet Ali Akgül, mesleki poliçelerin; tıbbi hata sonucu zarara uğrayan kişinin, söz konusu zararını önemli ölçüde giderecek bir tazminat almasını sağlarken, hekimin de telafi edemeyeceği bir kayba uğramasını engelleyen bir mekanizma olduğunu belirtti.

Akgül, ihtiyari poliçelerdeki zaman aşımının 2 yıl olduğu bilgisini de vererek, bu nedenle hekimlerin aralıksız olarak poliçelerini sürdürmelerini istedi .
Kaynak: İHA