Mobilya Yan Sanayi Büyüme İçin 2013’te Yatırıma Hız Verecek

Mobilya yan sanayi firmaları, ekonomiyi soğutma önlemlerine bağlı olarak 2012’de temkinli büyüdü.

Satışlarını sınırlı artıran firmalar, 2013 için de durumun aynı olacağı kanaatinde. Bu sene üretim yatırımlarına eğilmeyi, yeni fabrikaları devreye almayı amaçlıyor. Ahşap ve orman ürünleri ile bilinen Kastamonu Entegre’nin Genel Müdürü Haluk Yıldız, 2012’de 130 milyon dolar MDF’ye, 120 milyon dolar da yonga levhaya yatırım yaptıklarını belirterek, bu sene de yurtiçinde 90, yurtdışında da 160 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini açıkladı.

Çebi'nin Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Çebi, bu sene imalata önem vereceklerini ifade ederken, AGT'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hulusi Söylemez, “Bu sene Ar-Ge ve inovasyon adına son fırsat. Onun için yatırımlara eğileceğiz. Çünkü tahminlerimize göre 2014 çok daha süratli olacak.” dedi.

Bu sene için iyimser beklentilere sahip mobilya yan sanayi sektörü temsilcileri; yatırımları, satışları ve ihracatları bağlamında 2013 planlarını Cihan’a anlattı. Sektör temsilcileri büyümeden yana oldukça umutlu ve bu çerçevede yatırımlarına yenilerini eklemeyi planlıyor. Ahşap ve orman ürünleri ile anılan ve kapı paneli üretiminde Avrupa’nın önde gelen aktörlerinden olan Kastamonu Entegre’nin Genel Müdürü Haluk Yıldız, üretim yatırımlarının 710 milyon doları bulduğunu bildirdi. Şu an Türkiye’de 8 fabrikalarının olduğunu anlatan Haluk Yıldız, "2012’de Adana MDF Fabrikası'na 130 milyon dolar, Romanya Yonga Levha tesislerine 120 milyon dolar yatırım yaptık. Bu sene 210 milyon dolar yatırımla Rusya Tataristan’daki MDF yatırımımızı devreye alacağız. Kastamonu'daki yonga levha fabrikamızda 90 milyon dolar yeni yatırım ile kapasite artışına gideceğiz. 160 milyon dolar yatırım ile de Bulgaristan’da MDF fabrikası açacağız." diye konuştu.

Kastamonu Entegre; Rusya, Ukrayna, Orta Asya ve Afrika’da markalaşmaya eğiliyor. Genel Müdür Haluk Yıldız, bu anlamda önemli yatırımlarının olduğunu; şirketin Türkiye fabrikalarından 95 milyon dolar ihracat yaptığını duyurdu. Bu sene Türkiye’nin yüzde 4, mobilya sektörünün yüzde 10 büyüyeceğini tahmin eden AGT Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hulusi Söylemez, şirket olarak seneyi sektörün üzerinde büyüyerek kapatmayı planladıklarını aktardı. Hedeflerini sadece ciro odaklı belirlemediklerini dile getiren Söylemez, "Ticaret yaptığımız alanı ve bulunduğumuz ülkelerde payımızı arttırırken, yeni ürünler ve yeni yatırımlarımızla dinamik bir tablo ortaya koyuyoruz. Tahminimiz 2013, 2012 benzeri bir sene olacak. Bu sene sektörün organizasyon yapılarını ele almak, Ar- Ge ve inovasyon yapmak için son fırsat. Onun için yatırımlara eğileceğiz. Çünkü 2014 çok daha süratli olacak.” diye konuştu.

AGT Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hulusi Söylemez de 60 ülkeye ürün gönderdiklerini; geçen sene 55 milyon Euro olan ihracat gelirlerinin, bu sene 60 milyon Euro’yu aşacağını ifade etti.

Gizir Ahşap Yönetim Kurulu Üyesi İsa Gizir de Türkiye’nin bütün illerinde bayilerinin bulunduğunu; devreye giren veya girecek olan yatırımları ile ekonomiye katkılarını artıracaklarını kaydetti.

Lignadecor yönetimi de geçen sene satışlarını yüzde 20 artırdıklarına göndermede bulunarak, yeni yatırımları tamamı ile devreye girdiğinde sektörden güçlü büyüyeceklerini belirtti.

Gizir, 50 ülkeye ihracat yaptıklarına, hedeflerinin dünyanın tamamına ürün satmak olduğuna değindi. Amerika ve Avrupa’da büyümeyi temel aldıklarını sözlerine ekledi. Çebi Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Çebi de şu an yapılan imalat yatırımların yakın vadede meyvelerini vereceğine işaret etti.Ahşap ve orman ürünleri şirketleri, 17-20 Ocak tarihlerinde CNR’da yapılacak ZO Mobilya Endüstrisi ve İç Tasarım Tedarik Fuarı’nda bir araya gelecek. ZOW Türkiye Müdürü Aykut Engin, fuara 20'ye yakın ülkeden 250 sektör temsilcisinin katılacağını belirterek, bu sayede sektörün güç kaybettiği Kuzey Afrika yerine Orta Afrika ülkeleri, bunalımdan dolayı ekonomik olarak durgunlukta olan Batı Avrupa yerine Doğu Avrupa ülkelerine açılmasına imkan tanınacağını kaydetti.