Meclis, Kazada Ölen Şoförün Ailesinden 28 Bin Tl Alacak

Yalova İl Genel Meclisi, trafik kazasında ölen şoförle ilgili ilginç bir karar aldı.

Karara göre, kazada hasar gören aracın bedeli olarak şoförün ailesinden 28 bin lira istenecek. Miktar, yasal faiziyle birlikte 35 bin lirayı buluyor.Yalova'da 2009 yılında, İl Özel İdaresi personeli İsmail Okulmuş, Paşakent mevkiinden Yalova-Bursa Yolu’na girerken Özel İdare aracının frenlerinin patlamasıyla yaşanan kazada hayatını kaybetmiş, kaza raporunda ise yüzde 75 oranında kusurlu bulunmuştu. Araçta meydana gelen hasarla ilgili açılan davayı kazanan sigorta şirketi, 28 bin 570 TL’yi yasal faiziyle birlikte İl Özel İdaresi’nden istedi. Geçtiğimiz ay gündeme gelen konu değerlendirilmek üzere komisyonlara aktarıldı. Yalova İl Genel Meclisi, 2009’da kazaya karışan İl Özel İdaresi aracındaki hasarın karşılanması için sigorta şirketine 28 bin 570 TL ödeyecek. Meclis’te alınan kararla bu paranın İl Özel İdaresi tarafından ödenmesine ve daha sonra Okulmuş’un ailesinden tahsil edilmesine karar verildi.

Karar CHP’li Bahar Doğan, MHP’li Atalay Beştaş ve Tamer Ergün’ün ret oylarına karşın AK Partili üyelerin kabul oylarıyla ve oy çokluğu ile alındı. Buna göre 2009 yılında kazada hayatını kaybeden İsmail Okumuş'un ailesi İl Özel İdaresine 28.750 TL yasal faizi ile birlikte 35 bin TL ödemek zorunda kalacak.KARA TARTIŞMALARA YOL AÇTIİl Özel İdaresi aracında meydana gelen hasarla ilgili olarak sigorta şirketi tarafından açılan davada Kadıköy İcra Müdürlüğü’nün 2012/19698 sayılı dosyası ile talep edilen 28 bin 570,85 TL’nin sigorta şirketine ödenmesi için ödenek tahsis edilmesi teklifi hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu raporu ile İçişleri ve Sınır Anlaşmazlığı Komisyonları raporlarında, bu paranın mahkeme kararlarının yerine getirilmesi zorunluluğu göz önünde bulundurularak, Hukuk Müşavirliği Faslı’ndan 2013 yılı ödeneğinden ödenmesine ve yüzde 75 kusurlu olan İbrahim Okulmuş’un kanuni mirasçılarından talep edilmesinin uygun olacağı yönünde görüş belirtti.

Özel İdare tarafından sigorta şirketine ödenecek miktarın faizleriyle birlikte 35 bin TL’yi bulacağı belirtiliyor.İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, “Bizim kurumumuzun şoförünün karıştığı bir kaza sonrasında açılmış olan bir dava. Belirlenmiş olan rakamı ödedikten sonra kanuni mirasçılarından bulursak karşılığını alacağız. Bu da bir hukuki süreçtir.” diye meclise bilgi verdi. MHP ve CHP’li üyeler ise bu paranın ödenmesi için encümen kararının yeterli olduğunu, meclisin ayrıca karar almasına gerek olmadığını söyleyince tartışma çıktı. MHP’li Atalay Beştaş, “Fasılla ilgili ödenek konusunda ayrı bir ödenek için meclisin karar almasına gerek yok. İdarenin yapması gereken bir işlem konusunda meclisin karar almasının gerekli olmadığın düşünüyorum.” dedi.

CHP’li Bahar Doğan da, “Ödenek aktarılması bu meclisin işidir. Bütçede bir sıkıntı varsa koyalım. Ama bunun ödenmesiyle ilgili karar encümenin işi. Meclisin işi değil. Eğer bütçeyle ilgili sıkıntı varsa yapalım, ama ödemeyle ilgili olarak kim sorumluysa o alsın.” diye konuştu.

Başkan Alkış, “Kazanın sonucunda oluşan zararın meclisce ödenip kanuni mirasçılarından bu bedelin alınması, mahkemeden bize gelen bir şey. Bu bir mahkeme kararı. Mahkeme kararından dolayı komisyon böyle bir şey yazmış. Kendiliğinden yazılan bir şey değil. Yeterli ödenek bu fasılda yok. O nedenle meclise geliyor bu konu.” karşılığını verdi. Doğan ise “Tamam, para ödeneği 2013’te var, encümen onunla ilgili ödemeyi yapsın koysun, daha ne isteniyor. Ben encümenin ne olduğunu da, meclisin ne olduğunu da biliyorum. Bu karar sıkıntı yaratmasın.” ifadesini kullandı. Bunun üzerine Alkış, “Bu bizim gündemimize 2012’den gelen bir konu. O zaman ilgili fasılda para yoktu komisyonlarda görüşülürken, bu nedenle ileri atıldı. 2012’nin Aralık ayında aktarma kararı alındı, aktarma imkanı geçtikten sonra geldi. Meclisin dediği şu, hukuk müşavirliğinin 2013 yılı ödeneğinden ödenilsin deniyor.” diye açıklama getirdi. Yaşanan tartışmaya AK Partili İbrahim Akay da katılarak, bir süre Bahar Doğan’la tartıştı. Yapılan oylama sonucunda oy çokluğu ile karar, komisyon raporlarında öngörüldüğü şekilde kabul edildi .