Gaün'de 'tarihi Şahsiyetlerin ve Edebiyat Eserlerinin Sinema ve Dizilere Aktarımı' Paneli

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi'nde Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, "Tarihi Şahsiyetlerin ve Edebiyat Eserlerinin Sinema ve Dizilere Aktarımı" konulu panel düzenlendi.

Gaün'de 'tarihi Şahsiyetlerin ve Edebiyat Eserlerinin Sinema ve Dizilere Aktarımı' Paneli
GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen, araştırmacı-yazar Dr. Yusuf Kaplan, araştırmacı-yazar Dr. Enver Gülşen konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitelerin bilimin, kültürün yuvası olması gerektiğini belirten Rektör Coşkun, "Üniversiteler geleceğe kalıcı değerler üretmenin, ışık tutmanın, referans olmanın, çok önemli mihenk taşlarıdır. Bu nedenle sadece bilimsel açıdan değil, sosyolojik, kültürel, sanat, düşünce hayatına gerçekten önemli şeyler söylemesi gereken yerlerdir. Üniversiteler sadece eğitim veren yüksek liseler değildir" diye konuştu.

Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: "Sanatta özgürlük kuralı vardır. Etkiyi yaratabilmek, seyirciyi filmin içine alabilmek, onu kuşatabilmek için orada yaratıcılığınızı, farkınızı ortaya koyacak şeyler yapmanız gerekir. Bu nedenle gerçekten sapmalar olabilir. Özgürlük olmazsa bu belgesel olur. Önemli olan kaliteli iş yapıp içerisine kaliteyi koymak gerekir." "Tarih bir yandan yaşanırken diğer taraftan da tarih üzerine bina edilen edebiyat ve sanat var" diyen Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, "Tarihimize baktığımız zaman eski halk hikayelerinin bu topraklarda aşağı yukarı 13-14’üncü yüzyıllarda ortaya çıkmış olan Battalnameleri, Hz. Ali'nin kitaplarını, halk hikayelerini hatırlarsak bu metinler özellikle Hz. Ali'nin cenkleri ile ilgili metinleri bizde harf inkılabından sonra yayınlanan kitaplar arasındadır. Demek ki halkın ihtiyaç duyduğu eserler en önce yayınlanmıştır" şeklinde konuştu.

Bir kitabın filme başarılı bir şekilde uyarlanmasının önemli olduğuna dikkat çeken AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen, şunları kaydetti: "Başarılı bir uyarlama aynı zamanda romana, yazara olan saygıdır. Yönetmenle yazar arasında romanın yazarını yansıtan bir ilişki var. Bu ilişki yönetmenle yazar arasında kuruluyor ama aynı zamanda sayfa sayfa okunan roman ile perde perde izlenen film arasında da bir ilişki var. Bu nedenle formatları birbirine aktarırken birtakım teknik işler yapmak, teknik işleri yaparken de bilgi dağarcığından geçip sorumluluk almak ve yazılı metni aynen geçirmek gerekiyor." "Tarih bilincini yitiren toplumlar tarihe gömülmekten kurtulamazlar" diyen araştırmacı-yazar Dr. Yusuf Kaplan ise, "Yaşadığımız süreç, içinden geçtiğimiz çağ kültür çağıdır. Kültür çağı aslında düşünce üretememekten, birinci sınıf sanat yapamamaktan doğan bir sorun, bir tıkanma halidir. Kültür çağı aslında kültürün bittiği yerdir. Bu çağ bizim algılama biçimimizi ters düz etmiştir" ifadelerini kullandı.

Araştırmacı-yazar Dr. Enver Gülşen de, "Bir edebiyat eseri filme çevrildiğinde olaya sadakat, yapıya sadakat, filmi film yapmaz. Edebiyat eserlerinin sınırları içerisinde kalan paralellik hem filmi bozuyor, hem de edebiyatı bozuyor" diye konuştu.

Panelin açılışında konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise, şu ifadeleri kaydetti: "Afrika’ya gittiğimde bizim Fatihimiz, bizim Yavuzumuz, bizim Kanunimiz bizim tarihi değerlerimizin, bizden çok onları ilgilendirdiğini gördüm. Çünkü oradaki Müslümanların tarihinde bir Sultanahmet, bir Süleymaniye yok." Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Metin Ziyrek de, dünya medeniyet tarihinde aktif rol oynayan, birçok medeniyetle bir arada yaşama ve onlara liderlik kabiliyeti göstermiş, sayısız edebiyat eseri bırakmış bir ecdadın torunları olduğumuzu söyledi.

Panelin sonunda Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından; Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen, Dr. Yusuf Kaplan ve Dr. Enver Gülşen'e hediye takdim edildi.

Düzenlenen kokteylin sonrasında şairler; Ahmet Şahin, Muammer Karadeniz, Turan Gündüz, Sinan Karakaş tarafından şiir dinletisi düzenlenirken, dinleti sonrasında ödül töreni gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA