Geçen Yıl En Çok İhracat Yapan İkinci Sektör Haline Gelen Kimya, Otomotivi De Geçerek İhracatta Birinciliği Hedefliyor

Türkiye ihracatında büyük paya sahip olan kimya sektörü, 2012 yılında ihracatını yüzde 11,34 artışla 17 milyar 592 milyon dolara yükseltti. Sektörün ihracat artış oranı, otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyonun da üzerinde gerçekleşti.

Yapılan açıklamaya göre, alternatif pazar stratejisiyle elde ettiği başarıyı 2012 yılında da sürdüren kimya sektörü, otomotivin ardından Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü oldu.

Türkiye ihracatında büyük paya sahip olan kimya sektörü, 2012 yılında ihracatını yüzde 11,34 artışla 17 milyar 592 milyon dolara yükseltti. Sektörün ihracat artış oranı, otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyonun da üzerinde gerçekleşti. Sektör, geçen yıl en fazla ihracatı Mısır, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptı.

Mısır'a gerçekleştirilen ihracattaki yüzde 64,11'lik artış oranıyla da bir rekora imza atıldı. Afrika'ya en çok ihracat yapan sektör konumundaki kimya, geçtiğimiz yıl Mısır'ın yanı sıra Nijer, Kenya, Somali, Uganda gibi ülkelere olan ihracatını da artırdı.

Brezilya, Uruguay, Şili, Venezuela gibi Güney Amerika ülkeleri ve AB ülkelerine olan ihracat artış oranlarıyla da dikkat çeken kimya sektörü, AB'ye en çok ihracat yapan ilk üç sektör arasında yer aldı. Kimya sektörü, geçtiğimiz yıl Mısır, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından en çok ihracatı Malta, Almanya, Rusya Federasyonu, İran, İtalya, ABD ve Yunanistan'a gerçekleştirdi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 2012 yılının kimya sektörü açısından oldukça başarılı geçtiğini belirterek, daha önce ihracat yapılmayan noktalara ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Akyüz, şunları kaydetti:

''Kimya sektörü, farklı pazar arayışlarında örnek bir sektör haline geldi. Güney Amerika'dan Afrika'ya, Uzakdoğu'dan Ortadoğu'ya kadar birçok coğrafyaya artık ihracat gerçekleştiriyoruz. Özverili çalışmalarımızın karşılığını almanın sevinci ve gururu içindeyiz. 2013 yılında ihracat hedefimizi 20 milyar dolar olarak belirledik.

Bu hedefe ulaşmak ve Türkiye ihracatına en büyük katkıyı sağlamak adına çalışmalarımıza tüm hızımızla devam edeceğiz. Yeni pazarlar keşfedeceğimiz Ar-Ge faaliyetlerimiz ve milli katılım organizasyonlarımız, 2013 yılında da devam edecek. Sektörümüzü birinciliğe taşımak, en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.''

Muhabir: Musab Turan

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA