Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ihracatta Türkiye İstatistik Kurumu'nun altını da katarak tam ihracat rakamlarını hesaplayacaklarını ve önümüzdeki dönemde ilan edeceklerini belirterek, ihracat rakamlarının daha da yüksek olacağını, 153 milyar dolara yakın bir rakam oluşacağını ve bunun tarihi bir rakam olacağını bildirdi.

Yılmaz, Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etti.

Bakan Yılmaz, ASO Başkanı Nurettin Özdebir'den bölge hakkında bilgi aldı ve tanıtım filmini izledi.

Bölgenin Ankara ve Türkiye'nin önemli bir üretim merkezi olduğunu belirten Yılmaz, 2002 yılında Ankara'nın ihracatının 1,5 milyar dolar olduğunu, son açıklanan rakamlarla 6 milyar dolara yaklaşarak 4 kat arttığını ifade etti.

Yılmaz, bunun Ankara'nın az zamanda önemli bir mesafe aldığını gösterdiğine işaret ederek, savunma sanayi, havacılık ve bilişim teknolojilerinde Ankara'nın önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

Ankara Kalkınma Ajansı'nın bütün aktörlerle Ankara'nın geleceğini planladığını belirten Yılmaz, Ankara'nın üretim yapısına bakıldığında, tarımın payının yüzde 5, sanayinin payının yüzde 23, hizmetler sektörünün payının da yüzde 72 civarında olduğunu ve gelişmiş ülkelere benzer bir yapı gördüklerini söyledi.

Bakan Yılmaz, Ankara'nın sosyal göstergelerinin de çok iyi olduğunu vurgulayarak, sosyal ve ekonomik gelişmişliklere bakıldığında İstanbul'un birinci, Ankara'nın ikinci sırada olduğunu, sadece sosyal göstergelere bakıldığında da Ankara'nın birinci sırada yer aldığını bildirdi.

Ankara'da katma değeri yüksek sanayi üretimi için elverişli bir ortam olduğunu dile getiren Yılmaz, ulaşıma yapılan yatırımlarla bunu desteklediklerini söyledi.

Yılmaz, Türkiye'nin gelecek 10 yılda katma değeri yüksek sanayi üretimine kavuşması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'nin sanayileşmesini devam ettirmek zorunda olduğunu vurguladı.

Sanayiye önem vermeyen sadece belli hizmetlere odaklanan ülkelerin zamanla sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Yılmaz, Türkiye'nin ihracatta 152 milyar dolar ile tarihi bir rekor kırdığını bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun altını da ihracat hesaplamasına katarak ayın sonunda tam ihracat rakamlarını da ilan edeceğini belirten Yılmaz, ''Daha da yüksek olacak bu. Muhtemelen 153 milyar dolara yakın bir rakam oluşacak. Bu tarihi bir rakam'' diye konuştu.

Yılmaz, bu ihracat rakamlarını dünyadaki talebin daraldığı, Avrupa'nın ekonomisinin sıkıntılı olduğu, Orta Doğu'da siyasi dönüşümün yaşandığı bir dönemde yakaladıklarının altını çizerek, ''İhracatçımız sanayicimiz orta vadede çok daha ileri gidecek inşallah'' dedi.

2023'te 500 milyar dolar hedefinin rahatlıkla yakalanabileceğini düşündüklerini belirten Yılmaz, geçmişte hükümet olarak OSB'lere 1 milyar lira kaynak aktardıklarını ve 77 adet yeni organize sanayi bölgesini tamamladıklarını ifade etti.

Yılmaz, küçük sanayi sitelerine de 500 milyon liralık kaynak ayırdıklarına dikkati çekerek, 100'e yakın küçük sanayi sitesini tamamladıklarını bildirdi.

-''Ankara'ya yeni etiketler katmaya başlıyoruz''-

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler verdi.

Bölgedeki ağaçlarla, Organize Sanayi Bölgesi'nde ortaya çıkan karbondioksit emisyonunu sıfırladıklarının altını çizen Özdebir, ''Karşı tepelere de fidan diktirdik. Onlar da büyüyecekler, ağaç olacaklar. İleride karbon ticareti başladığı zaman bunları da firmalarımızın hesabına aktaracağız'' diye konuştu.

Özdebir, araçların sanayi üretiminden daha çok karbondioksit salgıladığına dikkati çekerek, elektrikli araçların da bu sorunun çözülebileceğini söyledi.

Elektrikli otolarda dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğine işaret ederek Özdebir, ''Aküyü üretebildiğimiz takdirde, burada da bir firma var, onlar da çalışıyorlar, onu yaptığımız takdirde elektrikli araçlar hem çevresel olarak hem de işleme maliyetleri açısından daha da ucuz olacaklar'' dedi.

Özdebir, Ankara Başkent olduğunda, bu şehre bir takım roller biçildiğini, hastaneler yapıldığını, üniversiteler yapıldığını, devlet kurumlarının ve Merkez Bankası'nın Ankara'da olduğunu belirterek, ''2002 yıllarının başına kadar mum dibine ışık vermediği için birtakım fonksiyonlarını Ankara kaybediyor. Biz de bunun için Ankara'ya yeni etiketler katmaya başlıyoruz'' ifadesini kullandı.

Ankara'nın orta üstü ve yüksek teknolojide açık ara diğer illerden önde olduğuna vurgu yaparak, ihraç fiyatlarına bakıldığında Türkiye'nin ortalamasının 1,6 dolar civarında olduğunu, en değerli üretimin yapıldığı yerin 123 bin 500 dolar ile Ankara olduğunu söyledi.

Özdebir, Ankara'nın sanayinin başkenti olma yolunda önemli bir mesafe aldığını belirterek, yeni yapılacak hastanelerle sağlık turizminde de önde gelen şehir olacağını kaydetti.

-Bakan Yılmaz, 3 fabrikayı ziyaret etti-

Bakan Yılmaz, daha sonra bölgede yer alan Arçelik, Hidromek ve Küçükpazarlı firmalarının fabrikalarını ziyaret etti.

Fabrikalarda yetkililerden bilgi alan Yılmaz, Hidromek firmasında iş makinesinin sürücü koltuğuna oturarak, operatörle sohbet etti.

Yılmaz, ziyaretinin sonunda Özdebir ve beraberindeki heyetle organize sanayi bölgesinde bulunan Marifet Camii'nde cuma namazını kıldı.

Muhabir : Merve Özlem Çakır - Seval Ocak Adıyaman

Yayıncı : Zülal Eser
Kaynak: AA