Otomotivin Başkenti Bursa'da 2013 'ipek Yılı’ İlan Edildi

Bursa Valisi Şahabettin Harput, 2013’ü ‘İpek Yılı’ olarak ilan edildiğini açıkladı.

Makamında düzenlediği basın toplantısına Mehmet Akif Ersoy’un “Sahipsiz olan bir memleketin batması haktır, sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır” dizeleriyle başlayan Vali Şahabettin Harput, “Yani bir şey sahipsiz kalırsa yok olmaya, yıkılmaya mahkumdur. İşte onlardan bir tanesi de bizim ipeğimiz. Maalesef uzun bir süredir ipeğimize sahip çıkamadık ve ipeğimiz de yok olmaya mahkum oldu.” dedi.

Bursa’da son 50 yılda sanayi otomotiv ve tekstilin ön planda geldiğini anlatan Harput, eskiden Bursa denince akla ipeğin geldiğini kaydetti.

Bursa’ya geldikleri günden bu yana kentin çeşitli değerlerine sahip çıkıp yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Vali Harput, “Geldiğimiz günden beri, bu kentin değerlerine sahip çıkmaya çalıştık. Bu değerleri yaşatmak ve onlarla beraber yaşamak zorundayız. Şüphesiz sanayileşme Bursa’yı ekonomik ve refah manasında ciddi yükseltti. Ama bu bizim diğer değerlerimizi ihmal etme ve onları ikinci plana atmamızı gerektirmez.” şeklinde konuştu.

Bu kapsamda son yıllarda Bursa’nın değerlerini yükseltmek ve yaşatmak için sürekli bir gayret içinde olduklarını belirten Harput, her sene Bursa’nın inciri, armudu ve kestanesi gibi değişik ürünlerini ela alarak yaşatmaya çalıştıklarını anlattı. Bu yıl 2013’de ise tarımın bir ayağı olan ipek böceğini ele alarak bu yılı ‘ipek böceği yılı’ olarak ilan ettiklerini anlatan Harput, “Bunu kirazla beraber ipek böceğini ihya etmek amacıyla topyekun manada bir hareket başlatalım istedik. Bu manada bu gün ipek ve ipek böceğini masaya yatırdık. Aslında iki yıldan bu yana bu konuda çalışmalar yapmaktayız.” şeklinde konuştu.

Son yıllarda ipek konusunda Çin ile ucuz maliyetler nedeni ile rekabet edilemediğinden yakınan Vali Şahabettin Harput, sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak bir ürünün pazar bulmasına sadece fiyat değildir etken. Bir ürünün marka olmasıdır onun pazar bulmasını sağlayan. Esasen Bursa ipeği yok oymaya yüz tutmuş bir markadır. Biz ipeğimizi yeniden bir marka ürün halinde Türkiye ve dünya pazarlarında yeniden gündeme getirebiliriz.”

“İKİ AYLIK İPEK BİR ASGARİ ÜCRETLİNİN 12 AYINA BEDEL”
Ardından Vali Yardımcısı Hüseyin Eren tarafından süreçle ilgili görsel verilerle destekli olarak bilgilendirmede bulundu. Eren, çalışmalar kapsamında 2012 yılında fidan, tohum-larva ve fiyat desteklemeleri ile birlikte, HAGEL’in çelik konteyner besi evi destekleri düzenlendiğini belirtti.

2013’de ise başta koza üretiminin artırılmasının hedeflendiğini bildiren Eren, tarım meslek lisesinde ipek böcekçiliği bölümü açılması ve Bursa’ya özgü İpek ürünlerinin geliştirilmesini hedeflediklerini anlattı.Kamuoyu ve genç kuşağın ipek böcekçiliğine yoğunlaştırılmasını hedeflediklerini anlatan Hüseyin Eren, şunları söyledi: “Fidan, tohum, fiyat desteği ve alım garantisi olan bir üründür. 2 ayda 3 kutu tohumla ortalama 100-125 kilogram üretilerek 2 bin 500 ila 4 bin TL kazandırıyor. Yine 2 aylık bir emekle, 12 kutu, yani 400 kilo koza üretebilen bir üretici ortalama 10 bin veya 12 bin lira kazanabilir. Bu gelir ise asgari ücretin (750 x12=8.964 TL) 1 yıllık toplamından daha fazla.”
Türkiye’de azalmakta olan tütün ekim alanlarında ipekböcekçiliğinin tekrar alternatif ürün olarak önem kazandığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, dut yaprağından kozaya sadece 27 gün içeren bu önemli gelir kapısı ile ortalama 500 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini sözlerine ekledi.