“Çifte Vatandaşlık İçin Maddi ve Manevi Kayıpların İspatı Gerekiyor”

Almanya Baden Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney, DİTİB Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Alboğa’nın Vatandaşlık Yasası’ndaki esneklikten yararlanarak çifte vatandaşlık almasından sonra önemli açıklamalarda bulundu.

Öney, özel statüye sahip olmayanların da Alman vatandaşlığına geçtikleri takdirde Türkiye’deki bir takım haklarını kaybedeceklerini ispatladıkları takdirde çifte vatandaş olma hakkına sahip olabileceklerini söyledi.

Mannheim Yavuz Sultan Selim Camii’nde Türk basınıyla ve cami yönetimiyle bir araya gelen Uyum Bakanı Bilkay Öney, vatandaşlık yasasının 29. maddesi silindiği takdirde opsiyon modelinin ortadan kalkacağını ve insanların mağdur olmayacağını söyledi.

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşların gündeminden hiç düşmeyen ve her seçimde vaat edilen çifte vatandaşlık konusu tekrar tartışma konusu oldu. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Alboğa’nın yasadaki esneklikten dolayı aldığı çifte vatandaşlık belgesi, ‘Çifte vatandaş olmak isteyen Türk vatandaşları için bir emsal mi teşkil ediyor?’ sorusunu gündeme getirdi.Konu hakkında bilgi vermek üzere Mannheim Yavuz Sultan Selim Camii’nde Türk basınıyla ve cami yönetimiyle bir araya gelen Uyum Bakanı Bilkay Öney önemli açıklamalarda bulundu. “2011 yılında Baden Württemberg’de hükümet kurulunca özellikle vatandaşlık yasasının bana bağlanmasını istedim” diyen Öney, eşit hakların yasalara dayandığını ve bunların yasalar çerçevesinde takip edilmesi gerektiğini söyledi.

“OPSİYON MODELİYLE İLGİLİ ZORLUKLARI GÜNDEME GETİRDİK”Çifte vatandaşlık konusunda Baden Württemberg eyaletinin olumsuz bir yaklaşım içerisinde olduğunu söyleyen Öney şöyle konuştu: “Federal yasanın sunduğu esneklikler var. Gelir gelmez bu yasaların elden geçirilip uygulanma şeklini sorgulamaya başladım. Bu konuda bir takım başarılar da elde ettik. Opsiyon modeli ile ilgili zorlukları dile getirdik. Bununla ilgili eyaletler meclisine yasa taslağı sunduk. Aslında değiştirmek çok kolay. Eğer vatandaşlık yasasının 29. maddesini silersek bu opsiyon modeli ortadan kalkacak ve o zaman insanlar mağdur olmayacak.”Çifte vatandaşlık hakkının herkese verilen bir hak olmadığını söyleyen Öney, “Gerekçeleriniz olmalı. Özel statüye sahip olmayan vatandaşlar da, Türkiye’de bir takım haklarını kaybedeceğini, örneğin, mesleğini icra edememesi, emeklilik hakkını kaybetmesi gibi şartları net bir şekilde beyan ve ispat etmesi durumunda çifte vatandaşlık hakkını elde edebilir. Yani maddi ve manevi kayıpları ispat etmesi gerekiyor.” açıklamasını yaptı.“YASANIN SUNDUĞU ESNEKLİKLERİ HAYATA GEÇİRDİK”Yasadaki esnekliğin bir-iki kelimeden ibaret olduğuna dikkat çeken bakan, “İkinci bir girişim de daha bulunacağız. İkinci bir yasa tasarısını 22 Mart’ta parlamentoya sunacağız. Bu daha çok çocukları ilgilendiren bir bölüm. Herkesi kapsayan çifte vatandaşlık için Eylül’deki seçimleri kazanmamız lazım. Kırmız-Yeşil bir hükümet kurarsak, bu sorunu federal baz da çözerek bu esnekliği ortadan kaldırabiliriz. Şimdi yasanın sunduğu esneklikleri hayata geçirmiş olduk. Bunlar diğer eyaletlerde bu şekilde uygulanmıyor. Bunu, vatandaşlık yasası kimin elindeyse o uygulayabilir” şeklinde konuştu.

Eğitimle ilgili “Öğrenmek Güç Verir” projesini de tanıtan Öney, anne-babaları bilgilendirmek ve eğitimde başarıyı yakalamak için bu çalışmayı yaptıklarını anlattı. Din özgürlüğüne de önem verdiğini söyleyen Öney, çok dindar bir ailede yetişmediğini ancak insanların dinine saygı gösterilmesi gerektiğine inandığını ifade ederek, “Bu konuda devletin nötr kalmasını istiyorum. Eğer Hıristiyanlar bu özgürlükten yararlanabiliyorsa Müslüman ve Musevilerde bu özgürlükten yararlanmalı. Özellikle sünnet konusunda net tavrımı ortaya koydum.” dedi.