'Milas'ta 'Nenemin Tohumları'' Projesi Tanıtıldı

Milas'ta Güllük İlkokulu'nda kaybolmaya yüz tutmuş pembe domates ve yerli mısır tohumlarını yeniden üretmek için geliştirilen Avrupa Birliği destekli ''Nenemin Tohumları'' projesinin tanıtımı yapıldı.

Milas Güllük İlkokulu Öğretmeni Nurten Tarıyan, pembe domates ve yerli mısır türünün Milas ve çevresinde yok olmaya başladığını gözlemlemesi üzerine ''Nenemin Tohumları'' projesini hazırladı. AB Gençlik Komisyonu'na ekim ayında sunulan proje, yapılan inceleme sonunda hibe almaya değer bulundu.

Projenin tanıtımı nedeniyle düzenlenen törende, yerli tohumların korunmasını sağlayacak projenin mimarı Nurten Tarıyan, çocukluk anılarında yeri olan, lezzetine hasret kaldığı pembe domates türünün yok olmak üzere olduğu söyledi.

Milas ve Güllük'te pembe domates aramaya başladığını anlatan Tarıyan, ''Milas pazarında pembe domates satan bir üreticiye rastlayamadım, ancak Güllük pazarında arayışımı sürdürdüm. Kendi ürettiği ürünleri satan bir tezgah sahibinin, bahçesinde pembe domates ürettiği, ancak satış amaçlı üretmediği bilgisine ulaştım'' dedi.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise bu tür projeleri her zaman tavsiye ettiğini, kendilerinin de birkaç proje gerçekleştirdiklerini söyledi.

Projenin çok hoşuma gittiğini kaydeden Atçı, ''Çünkü öteden beri konuşulmaya başlayan bir konu. Daha toplumumuzun gündemine tam girmedi ama gerçekten önem arz eden bir konu. Projede emeği bulunan tüm ekibe teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Nurten Tarıyan, Bahar Ünen, Yakup Tarıyan, Döne İşler, Hakan Aşklan, Berfin Ağın, Fatmanur Yurtoğlu, Nazlıcan Kazancık, Mediha Pak, Düzgün Gül, Sevinç Gül, Çağla Kanbak, Berkin Yalçın, Doğukan Yalçınkaya, Sedat Çevik, Aysu Yıldırım, Kubilay Ayan tarafından oluşturulan araştırma ekibinin tasarladığı proje, antik kentlerde uygulanacak.

Muhabir: Mutlu Hazer

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA