Merkel: Federal Seçimlerde Fdp'ye Ödünç Oy Yok

Almanya Başbakanı ve Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Aşağı Saksonya seçimlerini değerlendiren konuşmasında parti olarak üzgün olduklarını söyledi.

Eyalet Başbakanı David McAllister ile açıklama yapan Merkel, SPD-Yeşiller galibiyetini acı verici olarak yorumladı. Seçimlerde partisine aktif destek veren Merkel, McAllister'in CDU içinde önemli ve yetenekli bir isim olduğuna dikkat çekerek verdiği mücadele için kendisine teşekkür etti. Federal seçim yarışının henüz başlamadığını belirten Başbakan, hükümetin önünde bulunan görevlerini yerine getireceğine dikkat çekti. Federal seçimlerde Hür Demokrat Parti'ye (FDP) ödünç oylar verilip verilmeyeceği yönündeki bir soruya Merkel, "Herkesin kendi oyları ve partisi için mücadele edeceği bir seçim olacak.” şeklinde cevap verdi. Hannover'deki eyalet meclisinde muhalefet lideri olmayacağını açıklayan McAllister ise 19 Şubat'a kadar başbakanlık görevine devam edecek. McAllister, daha sonra nasıl bir yol izleyeceğini konusunda ise bilgi vermedi.

SPD SONUÇLARDAN MEMNUN

Aşağı Saksonya seçimlerinden galip ayrılan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise çıkan sonuçtan memnun. “Çok heyecanlı bir seçim gecesi geçirdik.” diyen SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, 2013 genel seçimlerinde de aynı başarıya imza atmak istediklerini belirtti.

SPD başkanı ayrıca, FDP'nin başkalarının (CDU) oylarıyla geçinen bir parti haline geldiğini iddia etti. Aşağı-Saksonya seçimlerinin galibi Stephan Weil ise Yeşiller Partisi ile kısa sürede hükümet kuracaklarını duyurdu. Weil, “Artık Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) çoğunluğa sahibiz. İlk işimiz federal hükümetin ‘bakım parası' uygulamasını geri çevirmek olacak.” diyerek, asgari ücret ve vergi kaçakçılığı ile mücadele gibi konuları ele alacaklarını sözlerine ekledi.

FDP'DE RÖSLER KALDI, BRUDERLE LİSTE BAŞI ADAY

Aşağı Saksonya seçiminde sürpriz yaparak meclise girmeyi başaran Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Philipp Rösler, seçim öncesi istifa edeceği söylentilerinin aksine parti başkanlığı görevine devam edeceğini açıkladı.

Seçimden önce kimsenin yüzde 9,9'luk başarıyı beklemediğini söyleyen Rösler, FDP'nin Aşağı Saksonya seçimlerinden tarihindeki en yüksek oya ulaştığını vurguladı. Görevine devam edecek olan Rösler, 2013 genel seçiminde FDP'nin liste başı adayının partinin Meclis Grup Başkanı Rainer Brüderle'nin olacağını açıkladı.

Parti Yönetim Kurulu'nun Brüderle'yi onayladığını kaydeden Rösler, “İkimiz farklı olabiliriz ama hedefimiz FDP'nin oy oranını artırmak." dedi.

FDP'nin önümüzdeki mart ayında olağanüstü kongreye gitmesi bekleniyor. Rösler, kongrede genel başkanlığa yeniden aday olup olmayacağı konusunda ise bilgi vermedi .