Bölgemiz ve Ötesi Ormancılık Toplantısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Ormancılık Forumu kapsamında İstanbul'a gelecek konuklar için fidan dikilerek bir orman oluşturulacağını belirterek, geçen yıl İstanbul'a 100 bin erguvan dikildiğini, bu yıl ise 100 bin ıhlamur dikileceğini bildirdi.

Bölgemiz ve Ötesi Ormancılık Toplantısı
Türkiye'de yapılacak BM Ormancılık Forumu 10. Oturumu (UNFF-10) öncesinde oturumun gündem maddeleri konusunda Türkiye'de daha etkin olması ve görüşlerinin oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla İstanbul'da 'Bölgemiz ve Ötesi Ormancılık Toplantısı' gerçekleştiriliyor. 21-22 Ocak 2013 tarihlerinde düzenlenen toplantının açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler Orman Forumu'nun ilk defa New York dışında yapılacağını belirterek, forumun 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirileceğini bildirdi. Eroğlu, ormanların korunması, sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi, ormancılığa dayalı ekonominin toplumun sosyal ve çevresel gelişimine olan katkısının artırılması, ulusal ormancılık programları, ormanların şehir topluluklarına ve yeşil ekonomiye olan katkıları gibi konuların ele alınacağı UNFF 10 oturumunda ormancılığın finansmanına ilişkin önemli kararlar alınmasının beklendiğini söyledi.

Bu önemli toplantı öncesinde bölge ülkelerinin bakanları ve temsilcileriyle bir araya gelmeyi arzu ettiklerini vurgulayan Bakan Eroğlu, "Böylece ormanların sürdürülebilir yönetilmesi, korunması, işletilmesine dair bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmayı, küresel iklim değişikliği ile mücadelede anahtar role sahip ormanların önemi ile alakalı dünyaya güçlü mesajlar vermeyi hedefledik" dedi

Yenilenebilen bir tabii kaynak olan ormanların yapılan usulsüz müdahaleler ve tekniğe uygun olmayan uygulamalardan menfi şekilde etkilendiğini ifade eden Eroğlu, bu uygulamaların çok sayıda ekonomik, ekolojik ve sosyal değer kaybına sebep olabildiğini belirtti.

"GÜÇLÜ BİR KURUMSAL YAPIYI GEREKTİRİYOR" Eroğlu, ormansızlaşma ile ortaya çıkan hava, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi, çölleşme, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin yok olma tehlikesi, açlık gibi meselelerin ormancılığı 20. yüzyılın sonlarında sürdürülebilir kalkınma sürecinin odak noktasına yerleştirdiğini ifade etti.

Sürdürülebilir ormancılık sektörünün güçlü bir kurumsal yapıyı gerektirdiğinin altını çizen Bakan Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak mesul olduğumuz orman kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde geliştirerek gerek bölgesel, gerekse uluslararası platformlarda tecrübelerimizi aktaran seviyeye ulaşmış durumdayız. Bakanlık olarak sloganımız 'Orman, Su Varsa Hayat Var'. Çalışmalarımızı da bu anlayışla yürütüyoruz. Ülke olarak zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahibiz. Bu zenginliğimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımızı plan ve program dahilinde yürütüyoruz" ifadelerini kullandı. "NUH'UN GEMİSİ’NDE 500 BİNE AŞAN VERİYE ULAŞILDI" Bakan Eroğlu, 2007 yılında Bakanlığı tarafından başlatılan 'Nuh'un Gemisi Projesi' ile dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Biyolojik çeşitliliğin anında izlenmesine imkan sağladık. Bakanlığımız, coğrafi bilgi sistemi ile biyolojik çeşitliliğin korunması çalışmalarını Nuh'un Gemisi Veri Tabanı ile kayıt altına almaktadır. 2012 yılı itibariyle Nuh’un Gemisi'nde 500 bine aşan veriye ulaşılmıştır" şeklinde konuştu.

Dünyada ormancılıktaki gelişmelere rağmen birçok ülkede kırsal fakirliğin ormanlar üzerinde baskısını sürdürdüğüne ve ormanların tahrip olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "İklim değişikliğinin orman ekosistemleri üzerinde menfi etkisi olacağı bilinmektedir. Orman yangınları ise orman alanlarını tehdit etmekte, önemli derecede ekolojik ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır" dedi.

Dünyada orman varlığı azalırken, Türkiye'nin orman varlığını arttıran nadir ülkelerden olduklarını vurgulayan Eroğlu, orman varlığının hem alan hem de odun serveti olarak arttırıldığını ifade etti.

Bakan Eroğlu, yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla Türkiye'nin dünyada en çok ağaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasında yer almasını sağladıklarını dile getirdi. "2 MİLYAR ADET FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK" Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma hamlesini 2008 yılında başlattıklarını belirten Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunmuştuk. Hedeflerimizi aştık 2 milyon 420 bin hektara ulaştık ve 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk. Ağaçlandırdığımız alan, hemen hemen Belçika'nın yüzölçümü kadardır. Fidan üretimimiz 2002 yılında 117 milyon adet iken, 2012 yılında 512 türde 470 milyon adede çıkarttık. Ayrıca 280 ton tohum üretimi gerçekleştirdik. 512 türün içinde asli orman ağaçları yanında köylülere gelir getirici ceviz, badem, kestane, ıhlamur türlerinin yanında özellikle biyolojik çeşitliliğin devamı ve yaban hayatı için önem arz eden alıç, ahlat, kuşburnu, üvez, at elması, muşmula vb. gibi türlerin üretimi ve araziye dikimi artırılmıştır." Eroğlu, Birlemiş Milletler’in ormanların önemine ve sürdürülebilir kalkınmadaki rolüne istinaden kamuoyunda farkındalığı artırmak maksadıyla 2011 yılını Uluslararası Orman Yılı ilan ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Orman Forumu'nun ilk defa New York dışında İstanbul'da yapılacak olmasının gurur kaynağı olduğunu de ifade eden Eroğlu, "Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu 10. Oturumu, 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında ‘Ormanlar ve Ekonomik Kalkınma’ ana temasıyla İstanbul'da gerçekleştirilecektir. UNFF 10. toplantısı öncesinde gerçekleştirdiğimiz bu programın bilgi ve yaklaşımlarınızın paylaşımına ve uluslararası işbirliğimizin gelişmesine vesile olması temennisiyle organizasyonda emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.

"FORUM İÇİN İSTANBUL'A GELECEK HER KONUK İÇİN FİDAN DİKİLECEK" Forum için İstanbul'a gelecek konuklar için fidan dikilerek, bir orman oluşturulacağını söyleyen Eroğlu, geçen yıl İstanbul'da 100 bin erguvan dikildiğini, bu yıl da 100 bin ıhlamur dikileceğini ifade etti

Mısır Çevre, Orman ve Fiziksel Gelişme Bakanı Saleh Abdel Moemed ise konuşmasında, Bakan Eroğlu'na kendisini bu toplantıya davet etmesinden dolayı teşekkür etti. Kurak bir iklim kuşağında olduklarını belirten Moemed, "Kuraklıkla mücadele ve yerel vatandaşlara istihdam olanağı sunduk. Mısır’daki delta yapısı nedeniyle bazı bitki türleri ve sahilleri koruyabilmek için bazı projeler geliştirdik. 1960'tan bu tarafa deniz suyunu belli aşamalardan geçirerek ormanların sulanmasında kullandık. Ayrıca çöl olan bölgelerimize 15 bin fidan diktik" dedi

Kaynak: İHA