Öğretmenlerden Sivil İtaatsizlik Eylemi

Okullarda 1982 yılından bu yana uygulanan öğretmenlere yönelik kılık kıyafet zorunluluğuna tepki gösteren öğretmenler, derslere serbest kıyafetle girdi.

Öğretmenlerden Sivil İtaatsizlik Eylemi
İmam hatip lisesi öğretmenleri de bugün baş örtülerini çıkarmadı.

Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi tüm eğitim çalışanlarının haklarının genişlemesi ve iyileşmesi için Merkez İmam Hatip Lisesi önünde ‘Serbest Kıyafet Eylemi’ yaptı. Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda yapılan eylemde, öğretmenler 1982 yılında yürürlüğe giren kılık kıyafet yönetmeliğine tepki gösterdi. 2013 yılının ilk eylemine imza atan öğretmenlere teneffüs için mola veren öğrenciler de destek verdi

Merkez İmam Hatip Lisesi’ndeki öğretmenlerin derslere serbest kıyafetle girdiği eylemde konuşan Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, 1982 model darbe ürünü çağdaş kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

657 sayılı Devlet Kanunu’nu anlatan Şeker, yönetmelik yüzünden devlet memurlarına adeta üniformalı asker muamelesi yapıldığını dile getirdi. Ense tıraşı, sakal, favori, tırnak uzunluğu ile ilgilenen, çalışanların kot ve benzeri pantolon giyemeyeceği hükmünü içeren yasağa tepki gösteren Şeker, kadın çalışanların baş örtüsü takmasını engelleyen darbe dönemi yasağını tanımadıklarını vurguladı. Öğrencilerin kılık kıyafetinde tek tipçiliğe son verildiğini hatırlatan Şeker, “Eğitim çalışanlarının saçı, bıyığı, ense tıraşıyla ilgilenilmesini kesinlikle doğru bilmiyoruz. Darbe döneminin dayatması olan kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet zorunluluğu insan tabiatına aykırıdır” dedi.

Kadınlara, ‘Ayakkabılar ve çizmeler sade, normal topuklu, boyalı, görev mahallinde başı daima açık, saçlar düzgün taranmış, veya toplanmış olur’ şeklinde getirilen yaptırımların pratikte hiçbir değerinin olmadığının altını çizen Şeker, yönetmeliğin bir an önce değiştirilmesini istedi. Darbe dönemindeki ilkel baş örtü yasağını içeren yönetmeliklerin tamamen kaldırılmadığını vurgulayan Şeker, şöyle devam etti: “Kimse kendine verilmeyen yetkiyi kullanmaya kalkmasın. İktidar kendisinden beklenenleri yerine getirmeli ve yasakları meşrulaştıracak adımlar yerine halkı özgürleştirecek adımlar atılmalı. Birleşmiş Millerler Kadına Karşı Ter Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ne (CEDAW) aykırı olan baş örtüsü yasağının tamamen kaldırılmasını, çalışanlar olarak ne giydiğimizle değil ne ürettiğimizle ilgilenilmesini istiyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak o dönemin dayatmalarına uymayacağımızı ilan ediyoruz. Bu yaptırımları meşru görmüyoruz. TBMM önünde kılık ve kıyafet yönetmeliğine dair başlattığımız itirazı, 81 ilde, ‘Kılık kıyafet özgürlüğü ve baş örtüsü yasağına hayır’ çıkışımızla devam ediyoruz. Sivil itaatsizlik gösteriyor, hükümetin darbe döneminin izlerini silmesini istiyoruz. Yönetmeliği yok sayıyor, okullarımıza serbest kıyafetimizle giriyoruz.” Açıklamadan sonra kadın öğretmenler derslere baş örtüsüyle girdi .
Kaynak: İHA