Türkiye'nin Muz İhtiyacının Yüzde 51'ini Karşılayan Mersinli Üreticiler, İthal Muz Çeşitlerine Karşı İkisi Çukurova Üniversitesi'nde Geliştirilen Yeni Türlerle Rekabet Şansını Artırdı

Ali Güreli - Türkiye'nin muz ihtiyacının yüzde 51'ini karşılayan İçelli üreticiler, ithal muza karşı ikisi Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen yeni türlerle rekabet şansını artırdı.

Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık muz üretiminin 420 bin ton olduğunu, bunun 262 bin tonunun Anamur, Bozyazı ve yakın çevredeki alanlardan karşılandığını söyledi.

Yörede 11 bin dönümün üzerinde açık ve kapalı alanlarda muz üretimi yapıldığını ve çok sayıda ailenin bu alandan geçimini sağladığını bildiren Güzel, her geçen yıl rekolte ve ürün kalitesini artırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Güzel, geçmiş yıllarda ''çikita'' muza karşı rekabet şanslarının olmamasına karşın, ikisi ÇÜ Ziraat Fakültesi'nde yetiştirilen yeni türlerle bu sıkıntının ortadan kalktığını belirterek, ''ÇÜ'de geliştirilen Azman ve Şimşek Anamur türleri dışında Grand Line ve Gevendiş türleri sayesinde artık yüzlerimiz gülüyor. Açık alanlarda Anamur muzu olarak bilinen bodur muz, kapalı alanlarda ise diğer 4 tür yetiştirilerek pazara sunuluyor'' dedi.

Azman türünün 3 tanesinin, Şimşek Anamur'un ise 7 tanesinin bir kilo geldiğini, fiyatların ise üreticinin istediği düzeyde olduğunu bildiren güzel, şöyle konuştu:

''Yöre üreticileri olarak bundan 10 yıl önce Türkiye ihtiyacının yüzde 20-25 arasındaki bölümünü karşılayabiliyorduk. Çünkü sadece klasik Anamur muzu denen türün yetiştiriciliği yapılabiliyordu. Şimdi türler fazla, rekabet şansımız yüksek. Devletin sağladığı desteklemelerin de rekolte ve kalitenin artmasında çok büyük katkısı var. Ancak üreticilerin biraz daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Vatandaşın daha ucuza muz tüketebilmesi için girdi fiyatlarının aşağı çekilmesini istiyoruz.''

Güzel, yöredeki muz üretiminin yılın 9'ncu ayında başlayıp, diğer yılın 5'nci ayına kadar sürdüğünü ifade ederek, ''Geriye kalan 4 aylık zaman diliminde muz ithalatı yapılmasında bizim için sakınca yok. Ancak bizim üretim yaptığımız dönemlerde muz ithalatının kontrol altında tutulması gerekir. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'a bu konudaki sıkıntılarımızı aktardıktan sonra, biraz kısıtlama oldu. Bu da bizi sevindirdi'' diye konuştu.

Güzel, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, muz konusunda iktisat gümrüğü uygulaması getirileceği sözü verdiğini de sözlerine ekledi.

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA