Somali'de Gönüllü Sağlık Hizmeti Veren Esafed,

Ali Rıza Karasu - Somali'de gönüllü sağlık hizmeti veren Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu , Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile birlikte, ülkede açlığı gidermek ve sürdürülebilir tarımsal yapı oluşturmak için ''çalıştay'' düzenleyecek.

ESAFED Genel Koordinatörü Ahmet Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 31 Ocak-6 Şubat 2013 tarihleri arasında Mogadişu'da düzenlenecek ''Somali Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılığının Durumu'' konulu çalıştayla ülkenin potansiyelini tespit edip, nelerin yapılabileceği konusunda Somali hükümetine rapor sunulacağını söyledi.

Güneş, Türkiye'den gidecek 9 akademisyenin çalıştayda Somali'de nitelikli elemanlara eğitim vereceğini söyledi.

Somali'de yaklaşık 20 yıl süren iç savaş sebebiyle oluşan açlık felaketine en fazla yardım yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Güneş, hükümetin yanısıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının önemli miktarda yardımları bulunduğunu ifade ederek, ''Bu yardımlar bir yere kadar devam eder. Somali'nin iç dinamiklerini harekete geçirerek kendisini idame etmesi gerekiyor. Çalıştayı da bu amaçla yapıyoruz'' dedi.

Çalıştay sonunda ülkenin tarım, hayvancılık ve balıkçılık alanlarındaki mevcut durumu ve gelecekle ilgili önerileri içeren sonuç bildirgesinin Somali Devleti'ne sunulacağını anlatan Güneş, ''Türkiye'nin Somali'ye gıda başta olmak üzere önemli miktarda yardımları bulunuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'Somali Eylem Planı' kapsamında bu ülkeye balıkçı teknesi, traktör, pulluk gibi araç gereçlerin kullanılması ve yönlendirilmesine de katkı sağlamış olacağız'' dedi.

Çalıştay Başkanlığını yürüten 18 Mart Üniversitesi Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Aytaç Altın da, iç savaştan kurtulan Somali'nin şu anda Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen gıda yardımlarıyla ayakta kaldığını söyledi.

Geçen yıl Somali'ye yaptıkları ziyarette, 20 yıl süren iç savaş sebebiyle yetişmiş insan gücünün ülkeyi terk ettiğini gördüklerini ifade eden Altın, ''Somalililere 'balık verme yerine balık tutmayı öğretme' amacıyla gidiyoruz'' dedi.

''Somali Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılığının Durumu'' konulu çalıştayın, Somali Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılacağını, Türkiye'den giden uzman kişilerin veterinerlik, tarla ve bahçe bitkileri, balıkçılık, büyük ve küçükbaş hayvancılığı, kümes hayvancılığı ile tarımsal araç ve gereçlerin kullanımı alanlarında eğitim vereceğini vurgulayan Aytaç Altın, şunları söyledi:

''Durum tespiti ve gelecekte nelerin yapılabileceği konuları üzerine yoğunlaşacağız. Somali'de yıllık 1,2 milyar dolarlık avlanabilir balık stoğu olduğunu tahmin ediyoruz. Şu anda bundan yararlanamıyorlar. Tarım ve balıkçılık konusunda ne araç gereçleri ne de öngörüleri var. Hayvancılıkta çok büyük potansiyel olduğunu biliyoruz. İç savaştan önce en büyük hayvan ihracatçısı ülkelerden biriydi. Hayvancılık alanında nelerin yapılabileceği konusunda eğitimler vereceğiz. Sürekli yardım yapmak yerine nitelikli insanlara eğitim vermenin daha uygun olacağını düşünerek hareket ediyoruz.''

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA