Konteyner Kentte Suriyeliler, Muhtar ve Azalarını Seçti

Kilis'te konteyner kentte yaşayan Suriyeli mülteciler, muhtar ve azalarını seçti.

Konteyner Kentte Suriyeliler, Muhtar ve Azalarını Seçti
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, seçimi değerlendirdi

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, 13 bin 467 Suriyeli’ye ev sahipliği yapan Kilis Öncüpınar Konteynır Kentinde yapılan seçimlerle ilgili, “Barınma merkezi genelinde 6 ayrı mahalleden muhtarlık ve azalık için aday olan 60 Suriyeli adayımız ve onları takip eden siz değerli basın mensupları, sandık başında, Suriyelilerin serbest ve özgür bir biçimde oy kullanabildiklerine şahit oldunuz. 6 seçim bölgesinde yapılan seçimlerde her sandık başında 5 sandık görevlisi olmak üzere toplam 30 personel görev almıştır. Ayrıca her sandık kurulunda seçmenlere yardımcı olmak üzere Arapça bilen bir öğretmen ve birer de tercüman görev almıştır. Seçim sonuçları valiliğimiz bünyesinde kurulan ve 5 kişiden oluşan seçim kurulu tarafından değerlendirilmiştir. Tüm bu süreçte barınma merkezimizde herhangi asayiş olayının yaşanmamış olması, tam tersine bir bayram havasının hâkim olması bizleri ayrıca sevindirmiştir" dedi.

Seçime beklenenden fazla ilgi gösterildiğini ve katılım oranının yüksek olduğunu ifade eden Tapsız, "Özellikle kadın seçmenlerin ilgisi, hepimizin dikkatini çekmiştir. Kadın seçmen sayısının beklenenden fazla olması, Suriyeli kadınlarımızın demokratik haklarına sahip çıktıklarını göstermesi açısından önem taşımaktadır. Seçim sonuçlarına göre 6 ayrı mahalleden, Atatürk Mahallesi 1. bölgeden Muhammed Nizar Nedcar, Atatürk Mahallesi 2. bölgeden Hasan Mustafa, Cumhuriyet Mahallesi'nden Nadir Feydo, Fatih Mahallesi'nden Beşir Alito, Mehmet Akif Mahallesi'nden Hammami Hacci, Osmangazi Mahallesi'nden İbrahim Hermuş, en yüksek oyu alarak muhtar seçilmişlerdir” diye konuştu.

Seçim sonucunda oluşacak 18 kişilik İdare Meclisi'nin, kendi içinden Meclis Başkanı'nı ve 5 kişilik komisyonu seçeceğini belirten Vali Tapsız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu komisyon, barınma merkezinde, güvenlik, sağlık, eğitim, din ve altyapı alanlarında görev yapacaklardır. Seçimin sonucunu müteakip İdare Meclisi Başkan ve komisyon üyeleri en yakın zamanda İdare Meclisi tarafından seçilecek ve işbaşı yapacaktır. Suriyeli kardeşlerimize ilk gerçek demokrasi deneyimini yaşatması açısından tarihi önemi haiz bu seçimlerin Türk ve Suriye halkları arasındaki kardeşliği güçlendirmesini, işbirliği ve dayanışmayı artırmasını dileriz.”
Kaynak: İHA