Ödemiş’in Son Bozacısı Emekli Olmaya Hazırlanıyor

Ödemiş’te uzun süredir bozacılıkla geçimini sağlayan 82 yaşındaki Sadık Savan, emekli olmaya hazırlanıyor.

Ödemiş’in Son Bozacısı Emekli Olmaya Hazırlanıyor
Aynı zamanda ilçenin tek bozacısı olan Savan, 67 yıldan beri her kış mevsiminde vatandaşlara taze boza sunuyor. 1946 yılında bozacılığa başlayan Sadık Savan, yaz aylarında ise yine kendi hazırladığı dondurmayı arabasıyla dolaşarak sokaklarda satıyor. Kış mevsimlerinde Ödemiş’te Vakıfbank Şubesi önünde boza satışı yapan üç çocuk babası Savan, kendisinden Sonra bozacılığa devam edecek kimsenin olmadığını belirterek, emekli olarak ikinci baharını yaşamak istediğini ifade etti.

“GENÇLER BOZAYI BOL BOL TÜKETMELİ”

1988’de Edremit’ten Ödemiş’e göç ettiğini ve bozacılığı burada sürdürdüğünü belirten Savan, “Her gece Ödemişliler'e bardak bardak şifalı bozayı sunuyorum. 1988’den beri aralıksız her kış çalıştım. Daha önce de memleketim olan Balıkesir Edremit'te boza satıyordum. Yazları boza gitmediğinden, dondurma hazırlayıp yine seyyar olarak satıyorum. Boza çok eskilerden gelen bir lezzet. Bu nedenle vatandaşlardan ilgi var. Özellikle gençlerin boza tüketmesini çok istiyorum. Artık marketlerde de şişeyle boza satılıyor ama, günlük hazırlanan bozanın tadı bir başkadır” diye konuştu.

“SİNDİRİME YARARLI”

Nostaljik lezzet bozayı kum darı, un, şeker ve su karışımıyla hazırladığını kaydeden Savan, bozanın sindirime Son derece yararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Ödemiş’in en eski fotoğrafçılarından Yüksel Gezgen de, boza lezzetine Savan ile alıştıklarını söyleyerek, “Savan’dan Sonra Ödemiş'te bızacı kalmaması çok üzücü. Bu geleneksel lezzeti çok özleyeceğiz” dedi.

Kaynak: İHA