Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Batırbaygil Açıklaması

Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Batırbaygil, ''Türkiye'de müteahhit ile mimar arasındaki diyalektik, ortasından budandı ve tasarımda müteahhitlerin hakimiyeti başladı'' dedi.

Batırbaygil, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Salonu'ndaki ''Yeşil Mimaride Son Gelişmeler'' konulu konferansta, yapı üretiminde mimar ve mühendislerin bir arada çalışabilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki az da olsa büyük müteahhitlik firmalarının, mimar ve mühendislerin bir arada çalışabildiği tasarım büroları bulunduğunu belirten Batırbaygil, şöyle devam etti:

''Türkiye'de tasarım işi devletin yaklaşımı nedeniyle müteahhitlere bırakıldı. Adeta ciğer kediye emanet edildi. Dolayısıyla Türkiye'de müteahhit ile mimar arasındaki diyalektik, ortasından budandı ve tasarımda müteahhitlerin hakimiyeti başladı.

Hala da devam ediyor. Son derece büyük firmaların kendi bünyelerinde tasarım grupları var. Ben bu tasarım gruplarına da danışmanlık yaptım. Yaptığınız her şeyi parayla tarttıkları için sizi Son derece sınırlarlar, yaratıcılık giderek ölür. Onların istediği şekilde önlerine bir küp ya da prizma koyarsınız ve eser ortaya çıkar. Ancak, yeşil anlayışa döndüğümüz zaman çok entegre çalışmanız gerekiyor.''

Batırbaygil, Türkiye'de form egemen bir mimarlık anlayışı başladığını belirterek, ''Mimarlığın içinin boşaltıldığını düşünüyorum. Önce form oluşturuyorsunuz Sonra bunun içini dolduruyorsunuz'' diye konuştu.

Muhabir: Orhan Canbulatel / Mustafa Yıldız

Yayıncı: İsmail İçer
Kaynak: AA