Ülkelerinden Göç Eden Kuğular, Kış Mevsiminde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Konaklıyor

İlyas Gün - Kış soğuğunun etkili hissedildiği Sibirya ve İskandinav ülkelerinden göç eden kuğular, kış mevsiminde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde konaklıyor.

Yaz aylarını Sibirya ve İskandinav ülkelerinde geçiren, kışın suların tamamen donması nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan kuğular, kışın konaklamak için Karadeniz kıyılarını tercih ediyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz kıyılarının birçok kuş türü için önemli bir konaklama alanı olduğunu söyledi.

Kışın Sibirya ve İskandinav ülkelerindeki sulak alanlar donduğu için kışı geçirmek için güneye göç eden göçmen kuşların önemli bir bölümünün Türkiye'de konakladığını belirten Yavuz, ''Bazı kuşlar sıcağı çok sevdiği için daha da güneye doğru gidiyor. Kuğular özellikle Karadeniz kıyısında kışı geçirmeyi seviyor. Bu nedenle kuğuların Ocak ve Şubat aylarında Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yoğunlaştıklarını görüyoruz. En çok bu aylarda kuğuları görebiliriz'' dedi.

-Sadece konaklamak için değil üremek için de geliyorlar-

Geçen yıl kış mevsiminin Karadeniz'de de zorlu geçtiğini ve sulak alanların tamamen donduğunu anımsatan Yavuz, ''Bu yıl kışın deltadaki su oranının yüksek olması ve suyun donmaması, yüzlerce kuğunun burada konaklamasında büyük rol oynadı. Kuğular kuş cennetine konaklamak için de gelse Son yıllarda üremeye de başladılar. Son 3 yıldır kuğuların deltada ürediğini gözlemledik. Yani sadece konaklamak için üremek için gelmeleri de çok güzel bir gelişme'' diye konuştu.

Dr. Yavuz, avcıları da uyararak, ''Göçmen kuşlar yoğun avlanma nedeniyle kuş cennetini terk edebilir. Bu nedenle sağduyu olmamız lazım. Kuğu ve diğer göçmen kuşların korunması ve uygunsuz şekilde avlanmaması açısından bizim üzerimize büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle nesli tehlike altında olan 'saz horozu' gibi kuşların avlanılmaması gerekli'' ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA