Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar Açıklaması

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, artık şirketlerin şeffaflaşması gerektiğini belirterek, ''Türkiye süratle devletin hakimiyetindeki iktisadi işletmelerden özelleştirmeye geçerek özel sektöre doğru gidiyor'' dedi.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde, ''Şirketlerde hesap verebilirlik ve şeffaflık İlkelerinin hayata geçirilmesine ilişkin deneyimler ve öneriler'' konulu panelde konuşan Acar, ''Türkiye süratle devletin hakimiyetindeki iktisadi işletmelerden özelleştirmeye geçerek özel sektöre doğru gidiyor. Çözüm devletin iktisadi faaliyetlerden elini çekip asli fonksiyonlarına dönmesidir. Türkiye bunu Son derece hızlı gerçekleştiriyor'' ifadelerini kullandı.

Acar, hesap verebilirliğin ve şeffaflığın kurumsal yönetimin en önemli ilkeleri içerisinde yer aldığını belirterek, ''Yönetim kurullarının eski sistem gibi, artık ben bu işi kapalı kapılar arkasında yönetirim dönemi artık mümkün değil. Şeffaf olmayanlar nihai tüketiciden pazar payı kaybedecek ya da olumsuz tepkilerle karşılaşacaklar'' dedi.

Deloitte Türkiye Üst Yöneticisi Hüseyin Gürer ise Türkiye'de kurumsal yönetimin giderek yaygınlaşacağına inandığını belirterek ''Beş yıl Sonra inanıyorum ki başta halka açık şirketler olmak üzere tüm şirketler kurumsal yönetimi uygulayabilir. En önemli aksaklıklardan bir tanesi doğru insan kaynağının bulunamaması. Uygulama ve eğitim bir arada gitmeli. Maalesef şirketler risk yönetiminde istenilen noktada değil. Türkiye'de likidite riskinin, nakit akım riskinin iyi yönetildiğini ama stratejik riskin iyi yönetilmediğini görüyoruz'' diye konuştu.

İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İlhami Koç da Türkiye'de yönetim kurullarında Türkiye'de bir şirketin hangi bilgilerinin kamuoyu ve hissedarla paylaşılması gerektiğine dair bazı çekincelerin sık sık gündeme geldiğini belirtti.

Koç, ''Bir konu eğer hissedarın karar almasını etkiliyorsa, artık şirket sırrı değildir, açıklanması gerekir. Bir açıklama yapılacaksa bütün hissedarlarla aynı zamanda paylaşılması gerekir'' dedi.

Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü de kurumsal yönetimin giderek bütün şirketler tarafından benimsenmesinin önemine dikkati çekerek, ''Şeffaflık Türkiye gibi ülkeler için önemli. Sermayenin geniş kitlelere yayılıyor olması gerekir'' şeklinde konuştu.

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA