Doğan'ın nefesi kesilmiyor

Vergi borçlarını kapamasının ardından yükselişin hız kazandığı Doğan Holding hisselerinde yükseliş hız kesmiyor.

Doğan'ın nefesi kesilmiyor
Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde vergi borçlarını tek ödemeyle kapatmasının ardından dengeli bir yükseliş trendine giren Doğan Holding hisseleri durmak bilmiyor.

Doğan Holding 'in Son dönemde enerji alanında yaptığı atılımlarla gündeme oturan yüzde 100 iştiraki Doğan Enerji'nin atakları, vergi borçlarından kurtulan grubun kaynaklarını doğru kanalize etme çabasında olduğunun göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Full akaryakıt dağıtım ile olan anlaşmasını askıya almasının ardından Akkök Grubu 'nun AkCez 'deki payını satın almak için görüşmelere başladığını duyuran şirket, Son olarak Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirilme ihalesi ile gündeme gelmişti.

THE Lİra'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre net nakdi piyasa değerinin üzerinde bulunan Doğan Holding, geçen sene borsada yüzde 79,25 oranında değer kazanarak borsada en fazla prim yapan üçüncü holding hissesi olurken, yılbaşından bu yana İMKB 100'ün üzerinde performans gösterdi.

Son bir yıllık süreçte yüzde 106 oranında değer kazanan Doğan Holding hisseleri Son bir aylık süreçte yüzde 27 yükseldi. Yılbaşından bu yana hisseler yüzde 17 oranında yükseldi. Yükseliş, tüm grup hisselerine yayılarak geçtiğimiz hafta borsada en çok yükselen 10 hisseden beşi Doğan Grubu hissesi oldu.

KAYNAKLARINI DOĞRU KANALİZE ETME ÇABASINDA

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Tera Menkul Değerler Analisti Kenan Turan, kriz Sonrası dönemde vergi davaları nedeniyle büyük oranda satış yiyen Doğan Grubu hisselerinin, vergi davaları ile ilgili yükümlülüklerini 3ç12 'de erken ödeme yaparak tamemen kapatarak bu alandaki endişelerini Sonlandırdığını belirtti.

Vergi davalarının nasıl Sonuçlanacağına ilişkin yatırımcıların kafalarındaki soru işaretlerinin yanıt bulduğuna değinen Turan, Son olarak Akkök Grubu 'nun AkCez 'deki payını satın almak için görüşmelere başladığını duyuran kaynaklarını doğru kanalize etme çabasında olan Doğan Holding'e yatırımcı ilgisinin de arttığını dile getirdi.

Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait 600 megavat (MW) gücündeki Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirilme ihalesinden fiyatın yüksek gelmesi nedeniyle çekilmesine rağmen şirketin kaynaklarını doğru kanalize etme çabasının fiyatlamasının Son dönemde gerçekleştiğini ifade etti.

Turan, Doğan Holding'in Net Aktif Değer 'ine göre sektör ortalamasının oldukça altında işlem gördüğünü, şirket için Net Aktif Değer yaklaşımı kullanarak 1.8 milyar dolar olarak hesaplanan değere karşılık, şirketin solo bazda 1.2 milyar dolar net nakde sahip olduğunu ve şirketin yeni satın alma fırsatlarına da baktığını söyledi.

Turan, ''Net Aktif Değer bakımından en likit holdinglerden biri olup ve Net Aktif Değer 'ine göre yüksek bir iskontoya sahip olan DOHOL 'ün daha yüksek bir değerlemeyi hakkettiğini düşünmekteyiz. DOHOL yılbaşından bu yana İMKB-100 'ün %6 üzerinde performans gösterdi. Önümüzdeki dönemde medya sektöründe büyüme, enerji tarafındaki varlıkların finansallara olan katkısının artması ve olası yeni alanlarda yapılacak portföyü çeşitlendirecek karlı yatırımlarla endeks üzerinde performansın devam edeceğini düşünmekteyiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Doğan Yayın Holding hisselerindeki yükselişi sınırlı bulduğunu kaydeden Turan, Doğan Holding için yüzde 20 yükseliş potansiyelini öngördüklerini ve hedef fiyatlarının 1,30 TL seviyesinde olduğunu belirtti.

DAĞITIM TARAFINDA AKTİF PEŞİNDE

Ekspress Yatırım Araştırma Bölümünden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sinan Gökşen, Akkök Grubu 'nun AkCez 'deki payını satın almak için görüşmelere başladığını duyurmasının ardından yaptığı değerlendirmede, enerji sektöründe büyümek isteyen Doğan Holding'in, üretim tarafında çeşitli adımlar attığını ve dağıtım tarafında da aktife sahip olmak istediklerini dile getirdi.

Gökşen, yaklaşık 1,1 milyar dolar nakde sahip olan şirketin bu adımıyla aktiflerini çeşitlendireceğini söylerken, genel olarak bakıldığında şirketin dağıtım faaliyetlerine girmesinin riski azaltma açısından pozitif bir gelişme olduğunu belirtti.

2013 ÖNGÖRÜLERİNDE HEDEF YUKARI

Yatırım kuruluşlarının, 2013 yılı öngörüleri de Doğan Holding hisselerindeki yükselişin süreceğine işaret ediyor. Uluslararası yatırım kuruluşu BGC Partners, 24 Aralık tarihli raporunda Doğan Holding için Al olan tavsiyesini sürdürürken, 12 aylık fiyat hedefini de 1.19 TL'den 1.24 TL'ye çıkardığı açıklamasını yaptı.

Oyak Yatırım, net nakde ilaveten ayrıca medya ve enerji sektöründe değerli varlıkları da bulunan Doğan Holding'in, DYHOL'ün yüzde 65'i ve Doğan Enerji'nin yüzde 100'üne sahip olduğunu bildirdi.

Kurum, şirketin yakın zamanda Akkök Grubu'nun Sedaş elektrik dağıtım şirketindeki hisseleriyle ilgilendiğini açıklamasına bağlı olarak şirketin elindeki nakti değerlendirmek amacıyla yeni yatırımları gözden geçirdiği yorumunda bulundu.

PTOFS ve OMV'nin satışından sağlanan 1.2 milyar dolarlık nakit göz önünde bulundurulduğunda, yakın zamanda bünyeye katılabilecek potansiyel yeni yatırımların şirket için katalizör olabileceğini bildiren kurum, siyasi endişeler ve vergi cezalarının grup şirketlerinde her zaman dalgalanmalara sebep olabileceğini yorumunda bulundu. Enerji segmentindeki potansiyel satın almaların şirket için yukarı yönlü risk olarak değerlendirilebileceğini kaydeden kurum, yapılan değerlemede 1.22 TL hedef fiyat öngördü.