Kütahya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Ekici Açıklaması

Kütahya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, Kütahya'da hafta sonundan itibaren birkaç gün lodos esintisi beklendiği için vatandaşları sobadan kaynaklanan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.

Op. Dr. Ekici, yaptığı yazılı açıklamada, kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birinin, sobadan sızan karbonmonoksit gazıyla yaşanan zehirlenmeler olduğunu bildirdi.

Kimi zaman dikkatsizlik, kimi zaman lodoslu ve fırtınalı hava şartları, kimi zaman da temizlenmeyen soba bacalarının etkisiyle can kayıplarının yaşanabildiğine dikkati çeken Op. Dr. Ekici, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmalin çoğu zaman bir ailenin yok olmasına yol açtığını hatırlattı.

Op. Dr. Ekici, şunları kaydetti:

''İlimizde hafta sonundan gelecek haftanın başına kadar lodos esintisi beklendiğinden vatandaşlarımızın sobadan kaynaklanan zehirlenmelere karşı daha dikkatli olması gerekmektedir. Karbonmonoksit gazından zehirlenmelerde en erken belirtiler; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak çınlaması, yüz kızarmasıdır. Böyle bir durumda ilk yapılacak şey, kişinin derhal kapalı ortamdan uzaklaştırılarak temiz havaya çıkartılmasıdır. Sıkı elbiseleri varsa gevşetilmeli ve yeterli solunum sağlanmalı, solunum düzensizliği ve durması varsa ağızdaki kusmuk ve yabancı maddeler temizlendikten sonra eğer ilk yardım bilgimiz varsa suni solunum uygulanmalı, hasta battaniyeyle sarılarak vücut ısısı korunmalıdır. Isıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta karbonmonoksit gazı ile zehirlenme meydana gelebilir. Karbonmonoksit gazı, yapısı itibariyle renksiz, kokusuz ve tatsız olduğu için biz farkında bile olmadan solunum yolu ile kana geçer. Meydana gelen zehirlenmeyle ölümler meydana gelir. Kişi uyanık bile olsa zehirlendiğinin farkında olmaz.''

Baş ağrısı, bulantı, yorgunluk gibi durumlarda zehirlenme ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Op. Dr. Ekici, en sık zehirlenmelerin, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle gerçekleştiğinin bilinmesi gerektiğini duyurdu.

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA