Chp Genel Başkan Yardımcısı Tekin Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İmralı'daki görüşmelerle ilgili, ''CHP olarak bu olayın ciddiyetinin farkındayız. Süreci takip ediyoruz. Biz, sadece ülkenin bütünlüğünü, beraberliğini taahhüt eden bir siyasi partiyiz'' dedi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde oda başkanlarıyla bir araya gelen Tekin, gelişmiş ülkelerdeki gibi esnafların, iş adamlarının, odaların ve derneklerin kendilerini özgürce ifade edebildikleri zaman sorunların daha hızlı çözülebileceğini söyledi.

Alışveriş merkezleriyle ilgili kanun teklifinin 2006'dan beri TBMM'de beklediğini hatırlatan Tekin, şöyle konuştu:

''Bursa çok büyüdüğü için AVM'ler çok fark edilmeyebilir. Ufacık kentlere gidiyorsunuz, kentin orta direği gibi olan esnaf perişan olmuş durumda. Her ilde bir iki AVM, esnaf bitik. Kasabımız, terzimiz, bakkalımız, manavımız kalmadı. Bütün bunlara direnç göstermeniz lazım. Sadece bizim kanun teklifi vermemizle sorunlar çözülemiyor. En yüksek sesle sizin konuşmanız gerekiyor. Aksi takdirde konuşmadığınız zaman bu odalar 5-10 yıl sonra kapanır duruma gelebilir. Devlete yük olmayan kurumların bir tanesi esnaftır. Esnafın mutlaka korunması gerekiyor. Bunun için yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız.''

Tekin, AVM Yasası'nın hemen çıkması gerektiğini vurgulayarak, ''Aksi taktirde şu anda kentlerin tamamında Bursa da dahil olmak üzere planlara baktığınızda neredeyse 6 ayda bir AVM planının yapıldığını göreceksiniz. Bursa'da Sayın Arınç ve Sayın Çelik gibi önemli bakanlar ve milletvekilleri var. Kendilerine de bu baskıyı iletirseniz, biz de CHP olarak hazırız. Bu yasanın mutlaka çıkması gerekiyor'' görüşünü savundu.

Tekin ve beraberindekiler, oda başkanlarıyla bir süre fikir alışverişinde bulundu.

BESOB'dan çıkışta gazetecilerin ''İmralı sürecinde izlenen yolun başarılı olduğunu düşünüyor musunuz-'' şeklindeki sorusu üzerine Tekin, şu yanıtı verdi:

''Bu çok ciddi bir sorun. 30 yıllık kanayan bir yaradır. Bunun her gün konuşulması özellikle iktidar yetkilileri tarafından dejenere edilmesi, doğrusu kabul edilir gibi değildir. Dün, AK Parti Grup Başkanı, '2009 yılı itibariyle süreci biz götürüyoruz' diyor. Hemen bir saat sonra Bursa milletvekili Sayın Arınç, 'Devlet götürüyor' diyor. Şimdi bir kavram kargaşası içinde gidiyor. CHP olarak bu olayın ciddiyetinin farkındayız. Süreci takip ediyoruz. Biz, sadece ülkenin bütünlüğünü, beraberliğini taahhüt eden bir siyasi partiyiz.''

Tekin, bir gazetecinin ''Özel bir anket kuruluşunun anketine göre, Öcalan'la görüşülmesine destek konusunda CHP'nin oyları AK Parti'den daha yüksek çıkmış. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir-'' sorusunu ise ''Ciddi işler oya tahvil edilecek işler değildir. Ülkenin bütünlüğü, her siyasi partiden daha önemlidir. Bunu herkesin kavraması gerekiyor'' şeklinde yanıtladı.

Gürsel Tekin, Fransa'da öldürülen PKK'nın üst düzey yöneticileriyle ilgili bir soruya karşılık, ''Buna yargı karar verecek. Fransa yargısı karar verecek. Bilemeyiz'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Cem Şan / Haluk Yüksel

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA