Türker: Plakalı Aracı Olmayan Şoför Esnafı Örgütlenmeli

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, plakalı aracı olmayan şoför esnafının örgütlenmesi gerektiğini söyledi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, İstanbul Şoförler Mesleki Araştırma Geliştirme Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Nadim Yılmaz ve beraberindeki heyeti DSP Genel Merkezi’nde kabul etti. Dernek Başkanı Yılmaz, taksi şoförlerinin yaşadığı sorunları ve sosyal güvenceden yoksun çalışma koşullarının kendilerini zorladığını anlatarak bu konuda DSP Genel Başkanı Masum Türker’den yol göstermesini istemek için ziyarette bulunduklarını bildirdi. DSP Genel Başkanı Masum Türker ise “Türkiye’de, özellikle büyük kentlerde artık taksilerde mal sahibinden çok ücretli şoförlerin çalıştığını görüyoruz. Tabi mal sahipleri de örgütlü olmamaları, kooperatifleşmemeleri nedeniyle bireysel olarak ağır bir yükün altındadır. Bunun yanında, emekçi konumunda olan, sermayesi olmayan, aracı olmayan şoförler ise hem sosyal güvenceden hem de iş güvencesinden yoksun olarak çalışmaktadırlar. Çünkü taksi şoförünün durumu bozulur, aracını satar ya da başka bir yakını, tanıdığı çıkarsa, o taksi şoförüne ‘git, gelme’ diyebilir." dedi.

Türkiye’de şehirleşme süreci arttıkça korsan çalışan taksilerin ortaya çıktığını belirten Türker, "Korsan çalışan taksiler aslında taksi plakası olmayan, taksi esnafı kabul edilmeyen bazı kişilerin ya da şirketlerin kullandığı araçlardan oluşuyor. Bunlar hem taksi sahiplerinin hem de çalışanların önünde bir engel ve haksız rekabete neden oluyor. Taksi şoförlerinin yasal düzenleme gereği 10 günden az çalışmaya dayalı sigortalı çalışma esasına mahkum edilmesine ilişkin uygulama, kanun yoluyla kılıfa sokulmuş haksızlık üreten bir suçtur. Biz bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’na uyarıda bulunacağız, bir çözüm oluşturulması yönünde katkıda bulunmaya çalışacağız. Çünkü bugün taksicilerin yalnız kendi ekmek paralarını kazanma, kendileri için mücadele etme değil, kamu yararına taşıdıkları insanların da can güvenliğini sağlayacak huzur ortamında, böyle bir psikolojik ortam içinde olmaları gerekiyor. İnşallah bu konuda SGK daha etkin tedbir alabilir. Alınacak tedbirler yalnız taksi sahibi olan kişilerin üzerine yüklenirse, o zaman düzen de bozulur. Bunun için orta yol bulunması konusunda biz kendileriyle konuşacağız. Tabi taksi esnafını yakından ilgilendiren bir gelişme ileride zorunlu olarak karşınıza çıkacak. Artık taksi şirketleri oluşacaktır. Bu taksi plakaları şirketleşmek zorunda kalacaktır. Böyle olduğu zaman da herkes bu taksilerde sosyal güvenliği sağlanmış, iş güvencesi sağlanmış duruma gelecektir. Bu konuda arkadaşlarımızla önerilerinizi alır, yardımcı olmaya çalışırız. Plakalı araç sahibi olmayanların şoför esnafı olarak örgütlenmeleri sağlanmalıdır." dedi.