Sakarya’da Her 3 Hastadan Biri Acil Servisi Gereksiz Meşgul Ediyor

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, Sakarya’da acil servise gelen her 3 hastadan bir tanesinin durumunun acil olmadığını ve bunun ciddi bir sıkıntı olduğunu söyledi.

Sakarya’da Her 3 Hastadan Biri Acil Servisi Gereksiz Meşgul Ediyor
Sakarya’da yayın yapan internet sitelerinin ortak canlı yayınına katılan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, hastanede yürüttükleri çalışmalar ve projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Acil servislerde yaşadıkları sıkıntılarla ilgili konuşan Dilek, “Yapılan araştırmalara göre acile gelen hastaların yüzde 80’i acil değil. Sakarya’da ise acile gelen hastaların 3’te biri acil müdahaleye muhtaç değil. Bu sayı acilin yükünü arttırıyor. Gerçek acillere ayıracağınız vakit ve emeği azaltıyor. Biz şu an acil servislerde ortalama bin hastaya hizmet veriyoruz. Yani bunun 400 tanesi azalırsa daha fazla imkan olacak. Benim önerim vatandaşlara acile gideyim işim hemen görülsün mantığını benimsemesinler. Dünyanın her yerinde iyi tedavi belli bir zaman almaktadır. Acilde alacağınız hizmet sizi yarına ulaştırmaya yönelik bir hizmettir. Acile gidip tansiyonumu ölçtüreyim diyorsan acili yavaşlatmış olursunuz. Bakanlık bununla ilgili bir çalışma başlattı. Acil servislerde yeşil oda ihdas ediliyor. Biz yeşil odaya gelenlerden ücret almak zorunda kalıyoruz. Vatandaş bunu istemiyor ama sonuçta yapacak bir şeyde yok. Sıra beklemek, randevu almak istemeyen hasta acile geliyor. Bu kültürel bir durum. Bu konuda birbirimizin haklarına riayet etmeyi öğrenmeliyiz. 10 yıldır baş ağrım var, çok fazla oldu geldim diyor vatandaş. Bu mesela acil değildir. Aylardır midesi ağrıyan biri acil değildir. Elbette bunların arasında da acil durumlar olabilir. Acil olmayanların gündüz randevularına yönelmesini rica ediyoruz” dedi.

Acil servise gelen bazı vatandaşların işlerini hallettirmek için bazen çirkin olaylar çıkarttığına da dikkat çeken Dilek, “Acil serviste çalışanlarda insan. Onlara da saygı duymalıyız. Hastanede güzel bir sistem kurmak için uğraşıyoruz. Hataları eğitimle en aza indireceğiz. Önümüzde ki dönem hastanede bir kalite çalışması yaparak kalite belgesi almak istiyoruz. Eğitim çalışmalarından sonra hizmet kalitemiz artacak. Aldığımız yeni elemanların eğitimleri var. Biz telefona bakan sekreterlerimize bile üniversiteden gelen hocalar tarafından konuşma eğitimi veriliyor. Yani bizi arayan hasta ile nasıl konuşulur, ölüm haberi nasıl verilir gibi konular hakkında eğitim veriyoruz” diye konuştu.

Ağustos ayında 400 yataklı hastanenin devrini aldıklarını dile getiren Dilek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından tespit edilerek giderilmesi gereken eksiklikleri giderdiklerini belirterek, “Biz geçtiğimiz hafta günde 4 bin 500 hasta sayısına ulaştık. Bu bizim için bir rekor. Yani artık hastalarımız dışarıya gidip çare aramıyor. Bu anlamda bizim için sevindirici ortam. İnsanlarımız artık Sakarya’da hastalıklarına çara arıyor. Şu anda eski binamızda toplam 85 poliklinik vardı. Biz bunu Korucuk ile birlikte 130’a çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece daha çok hizmet imkanı sağlamak istiyoruz. Ancak şunu söylemeliyim ki merkez binamızda tüm birimlerin poliklinikleri var” şeklinde ifadeler kullandı .
Kaynak: İHA