Çiçek: Büyük Olmak Kolay Değil, Acılarımız Olabilir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Büyük olacaksak, büyük kalmaya devam edeceksek, zaman zaman acılarımız olacak.

Sıkıntılarımız olacaktır. Bunları aşmanın yolu bir ve beraber olmaktır. Büyüklerimizin ifade ettiği gibi bir ve iri diri olmamız lazım. Geçmişte böyle oldu. Büyük devlet olduk." dedi.

731. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Yörük Şenlikleri’nin Son günündeki törenlere katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, her sene Söğüt’te kuruluş heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Çiçek, şunları kaydetti: "Kuruluştaki imanımızı ve inancımızı tazelemek için buralara geliyoruz. Söğüt, bizim tarihle kucaklaştığımız ve buluştuğumuz kutsal bir mekandır. Aşiretten devlet ve ardından da muhteşem imparatorluk ve tertemiz kültür olarak insanlığın hizmetine sunduk. Burada kurulan imparatorluk Balkanlara hükümranlık oldu. Dünya nizamına yön verdi. Barışa katkı sürdü. Bu büyük imparatorluğun temelinde Şeyh Edebali’nin ve Ertuğrul Gazi’nin ilkeleri önde oldu. Onların ilkeleri üzerinde kurulan beylik, büyük bir imparatorluğa dönüştü. 731 yıl önce Söğüt’e yerleşen Kayı Boyu, Türkleri 3 kıtaya yaydı. Ertuğrul Gazi’nin yol gösterici, hoşgörülü ve barışa dayalı devlet anlayışıyla sağlayıcı oldu. Bu cihan devleti himayesinde yüzyıllar içinde yer aldı. Büyük milletimiz, ortaya koyduğu barışı ve huzuru özlemle aramakta. Biz, bin yıldır buradayız. Bu coğrafya bizim ebedi vatanımızdır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ebediyete kadarki büyük Türk milletinin vatanı oldu. Bizi değerlerimize sahip çıktığımız sürece alnımız açık ve başımız dik tarihin en şerefli milleti olarak yaşamaya devam edeceğiz."

Din ve ırk ayrımı yapmadan bu ruhun devam edeceğini söyleyen Çiçek, "Sevincimiz olduğu gibi bitmez tükenmez acılarımız da oldu. İstiklal ve istikbal devrine düştük. Bir çoğumuzun farkında mı bilmiyorum? 2012 yılı Balkan Savaşları'nın, Balkanlardaki çektiğimiz acıların 100. yılı. Ne konuşan var, ne söyleyen var, biz oralarda büyük acılarla buradaki coğrafyaya geldik. Geriye dönük defter karıştırmak için değil, geriye dönüp acıları ortaya çıkarmak için değil, bir millet, zaferiyle gurur duymazsa, acılarını çarçabuk unutursa geleceği sıkıntıdadır. Acılarımızı ve yüreğimize basarak geleceğimizi bu acılardan çıkarttığımız derslerden inşa edeceğiz. Bu yıl yeni bir ateş yakmak için söylemiyorum. Bu coğrafyanın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin imkanları ve fırsatların kadrini bilmemiz için bu acıların hatırlanması için bunu belirtmek istiyorum. Bir şeyi hiç unutmamalıyız. Kolay da büyük kalınmıyor. Hazar Denizi’nden Adriyatik’e, Baltık Denizi'ne kadar bütün coğrafyalarda bu milletin, insanların, milletin ve beraberliğin, hayatını verdiği şehitler var. Büyük olacaksak, büyük kalmaya devam edeceksek, zaman zaman acılarımız olacak. Sıkıntılarımız olacaktır. Bunları aşmanın yolu bir ve beraber olmaktır. Büyüklerimizin ifade ettiği gibi bir ve iri, diri olmamız lazım. Geçmişte böyle oldu. Büyük devlet olduk. Bugün karşılaştığımız zorlukları da bu söylediğimiz sözlerin arkasına güzel eserler koyarak, bir ve beraber olarak bu zorlukları aşacağız. Bu sorunlarımızı biz çözeceğiz. Başkasından destek beklemek, sorunları aşmak yardım beklemek beyhudedir. Bunun geçmişte faydası olmadı, bundan Sonra olmadı. Çözüm içimizdedir. Bunun da yolu birlik ve beraberlikten geçiyor. Cumhuriyetimiz güçlendirmekten ve birbirimize kenetlenmekten geçiyor. Meseleyi böyle anlarsak, bu kutlu günü bu toyları bu manada geleceğimizi inşa etmek için ders çıkarma günü olarak anlayabilirsek, o zaman yanı başımızdaki Ertuğrul Gazi’nin ruhu da şad olacaktır. Onların ruhları şad olsun. Milletimizin geleceği aydınlık olsun." şeklinde konuştu .