Gülyalı Balıkçılarına Müjde

Ordu Vali Yardımcısı ve Gülyalı Kaymakamı Yemen Bayrak, balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı Gülyalı ilçesinde ‘Balık Şoklama ve Paketleme Ünitesi’ kurulacağını açıkladı.

Gülyalı Balıkçılarına Müjde
Yemen Bayrak, 1 Eylül’de balıkçı teknelerinin 24 metre yönetmeliğini protesto amaçlı denize açılmaması sebebiyle bir hafta Sonra yapılan yeni av sezonu açılış töreninde yaptığı konuşmada, yeni balık avı sezonunun hayırlı olması dileğinde bulundu.

Gülyalı Balıkçı Barınağında 100 balıkçı bulunduğunu, balıkçılardan 45 tanesinin Su Ürünleri Kooperatifine üye olduğunu kaydeden Bayrak, balıkçılara bir müjde verdi. Bayrak, “20 kişiye iş imkanının sağlanacağı 400 ton kapasiteli Balık Şoklama ve Paketleme Ünitesi ile ilgili Ankara’dan onay geldi. Balıkçılarımız şoklama ve paketleme ünitesi ile birlikte daha rahat pazarlama imkanına sahip olacak. Bizler de daha kaliteli balık yeme imkanına ulaşmış olacağız” dedi.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞINDA BÜYÜK ARTIŞ
Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık ise törende yaptığı konuşmada, yaklaşık 25 milyon hektar su ürünleri üretim sahasına sahip Türkiye’de bu rakamın toplam tarım alanına eşit olduğunu belirtti.

Bu kaynaklardan toplam avcılık yoluyla 477 bin tonu deniz, 37 bin iç su olmak üzere toplam 514 bin ton, kültür balıkçılığı yoluyla da 190 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirildiğini belirten Balık, “Su Ürünleri Mühendisliği ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümlerinin mezun vermeye başladığı 1980’li yılların Sonlarına kadar sadece birkaç bin ton olan ülkemizin kültür balıkçılığı üretimi kurulan yaklaşık 2 bin tesis sayesinde 2011 yılı itibariyle 190 bin tona ulaşmıştır. Hala değerlendirilmeyen önemli üretim kaynaklarımız mevcuttur. Zamanla bu kaynakların da değerlendirilmeye başlanmasıyla kültür balığı üretimimiz en az birkaç kat daha artış gösterecektir” diye konuştu.

Dekan Balık, konuşmasının Son bölümünde Avrupa ülkelerinde kişi başına 25 kg, Türkiye’de ise kişi başına 7 kg balık tüketimi olduğuna dikkat çekti.

“HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK”
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam da törende yaptığı konuşmada, 100 km’lik sahil şeridine sahip olan Ordu’da bin’den fazla ruhsatlı balıkçı teknesi, 9 balıkçı barınağı, 11 adet su ürünleri kooperatifi, 1’i AB’ye ihracat yapan 3 tane işleme tesisi bulunduğunu kaydederek, “Ordu ili sınırları içerisinde geçen yıl 43 bin tonluk su mahsulü üretilmiştir. Bizler günü kurtarmak için değil sürdürülebilir bir balıkçılık sektörü için uğraşmaktayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, balıkçılar yeni balık avı sezonunun başlamasıyla “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı.

Gülyalı balıkçı barınağında düzenlenen törene Vali Yardımcısı ve Gülyalı Kaymakamı Yemen Bayrak, Gülyalı Belediye Başkanı Talip Şen, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Gülyalı İlçe Emniyet Amiri Köksal Cihan, İl Genel Meclis Üyesi Coşkun Bülbül, Gülyalı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İnan Sağlam ve balıkçılar katıldı .
Kaynak: İHA