Yunanistan'a Yasadışı Girişler, Meriç'ten Ege'ye Kaydı

Tunanistan’da Vatandaşı Koruma Bakanlığı, “Ksenios Zeus” adı verilen kaçak göçmenlikle mücadele operasyonunun başladığı 4 Ağustos 2012’den bu yana Türkiye-Yunanistan kara sınır bölgesi Meriç’ten ülkeye giren kaçak göçmen sayısında yüzde 84’lük bir azalma olduğunu açıkladı.

Doğu Ege adalarından Yunanistan’a yasadışı giriş çabalarında ise artış dikkat çekti. Ege’de sadece Ağustos ayında 379 göçmen Ege’de tutuklandı.Yunanistan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre operasyonların başladığı 4 Ağustos tarihinden bu yana Meriç’ten Yunanistan’a geçen kaçak göçmen sayısında yüzde 84’lük bir azalma tespit edildi. Meriç’te Son bir ayda toplam bin 121 kaçak göçmen yakalanırken, 2011 yılının Ağustos ayında bu rakam 6 bin 991 olmuştu.

YUNANİSTAN’A GİRİŞ ÇABALARI EGE’YE KAYDI
u arada Meriç bölgesinde AB sınır polisi Frontex ve Yunan güvenlik görevlilerinin önlemlerini arttırmasının ardından, insan kaçakçıları ve kaçak yollardan ülkeye girmek isteyenler yönünü Ege'ye çevirdi. Meriç ’ten Yunanistan’a girişler ciddi oranda azalırken, Ege adalarından geçiş çabalarında ise artış dikkat çekiyor. Bir açıklama yapan Yunanistan Ege ve Denizcilik Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, “Doğu Ege adalarından ülkeye yasadışı göçmen girişlerinde artan baskı” sebebiyle Frontex’ten Ege’deki kuvvetlerini artırmasını istedi.

Bunun üzerine Frontex, güvenlik görevlilerinin sayısı ile havadan kontrollerini arttırmak için çalışma başlattı. Bu bağlamda Frontex, Yunanistan’ın deniz sınırlarını korumak amacıyla 4 hava aracı, 4 devriye botu, 3 mobil gözetim birimi ile 8 uzman subay görevlendirdi.Yunan Sahil Güvenlik de, Son dönemde adalara yönelik artan yasadışı geçişlerle mücadele kapsamında devriye ve araç sayısını artırdığını duyurdu.

AĞUSTOS AYINDA 379 KİŞİ TUTUKLANDI
Sadece Ağustos ayında 379 göçmen Doğu Ege adalarına geçmek isterken tutuklandı. 2011 yılının aynı döneminde bu sayı sadece 168 olmuştu. Yunanistan’a geçiş için insan kaçakçılarının en çok Midilli, Samos, Patmos, Leros ve Simi adalarını tercih ettikleri açıklandı. Bu arada başkent Atina’da ve çevresinde bir ay önce başlatılan kaçak göçmenlere yönelik operasyonlarda şimdiye kadar 16 bin 836 yabancı uyruklu vatandaş çeşitli sebeplerden ötürü gözaltına alındı. Bunlardan 2 bin 144 kişi, yasadışı yollardan ülkeye girdikleri gerekçesi ile tutuklandı .