Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü İyimaya Açıklama Yaptı

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, ''Müdürlük olarak caretta caretta yuvalarının korunması ile ilgili belirli çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ilgili arkadaşlar sahada, bunların tedbirlerini almaya çalışıyorlar'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce Belek beldesindeki MAXX ROYAL Otel'de düzenlenen ''Korunan Alanlarda yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Toplantısı''na Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Vali Yardımcıları Turan Eren ve Recep Yüksel ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür yardımcıları, turizmciler ile davetliler katıldı.

İyimaya, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Barcelona'da imzalanan ''Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi'' çerçevesinde 1989 tarihinde 383 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile ''Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı''nın kurulduğunu söyledi.

Başkanlığın 2011'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandığını ifade eden İyimaya, daha sonra da kapatılarak yerine Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün kurulduğunu hatırlattı.

Müdürlük olarak orman ve orman rejimi dışındaki alanlarda tabiat parkları, tabiat anıtlarına ilişkin esasları belirlemek, doğal sit alanları, tabiat varlıkları ile özel çevre koruma bölgelerini yönetmek gibi görevlerinin olduğunu bildiren İyimaya, bin 273 adet doğal sit alanı, 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi ve 3 bin civarında tabiat varlığı ve koruma alanları tespit, tescil ve onayı ile 41 milli park alanı, 42 tabiat parkı, 31 tabiat koruma alanı, 106 tabiat anıtı, 135 sulak alanların tescil ve planlama ile ilgili işlemlerinin genel müdürlükçe yürütüleceğini kaydetti.

Açılış konuşmasının ardından toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

-Caretta carettalar her yerden takip ediliyor-

İyimaya, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, korunan alanlarda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusundaki ilk toplantılarını doğal sit alanındaki yoğunluk nedeniyle Muğla'da düzenlediklerini, bu anlamda ikinci toplantılarını Antalya'da düzenlediklerini aktardı.

Toplantıların yerelde bilgi sağlaması nedeniyle önemli olduğunu belirten İyimaya, toplantılarda yerel yönetimlerden sivil toplum örgütlerine kadar birçok soruna cevap bulduklarını vurguladı.

İyimaya, müdürlük olarak özellikle özel çevre koruma bölgelerinden Köyceğiz, Dalyan'da caretta carettaların yaralananların iyileştirilmeleri için bir sağlık merkezi kurduklarını anlattı.

Sağlık merkezinde iyileştirilen caretta carettaların üzerine uydudan takip edilen çipler yerleştirdiklerini ifade eden İyimaya, bu şekilde caretta carettaların yeniden denizle buluşmasına katkı sağladıklarını kaydetti.

Özellikle geçen haftalarda caretta caretta ile ilgili bir program hazırladıklarını vurgulayan İyimaya, ''4 caretta carettayı denize saldık. Hangi yöne gittiklerini, nerelerde konuşlandıklarını şimdi uydudan takip ediyoruz. Toplam 21 civarında caretta caretta uydu cihazı ile takip ediliyor''diye konuştu.

Caretta carettaların yuvalama alanlarına özel hassasiyet gösterdiklerini belirten İyimaya, ''Çünkü buradaki caretta carettaların korunarak tabiata kazandırılmasının aynı zamanda bir denge unsuru olduğunu söyleyebiliriz. Onlara özel ihtimam gösteriyoruz'' dedi.

Caretta caretta yuvalarının korunması ile ilgili çevrecilerce yapılan eylemlere de değinen İyimaya, şöyle konuştu:

''Müdürlük olarak caretta caretta yuvalarının korunması ile ilgili belirli çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ilgili arkadaşlar sahada, bunların tedbirlerini almaya çalışıyorlar. Caretta carettaların yuvalanacakları alanlara belli bir saatten sonra insanların girmesine bile izin vermiyoruz. Bunların örneklerini değişik yerlerde görüyoruz. Caretta carettaları korumak için gerekli tedbirleri aldık.''

İyimaya, son günlerde Akdeniz ve Ege bölgelerindeki yangınlarda koruma altına alınan canlılardan zarar görenlerin az olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA