Mahkeme, TÜBİTAK Raporunu Odatv Sanıklarının Aleyhine Buldu

Odatv davasına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, TÜBİTAK tarafından gönderilen raporun ardından avukatların yaptığı tahliye taleplerini reddetti.

Gerekçede “Sanıkların söz konusu dokümanların virüs yoluyla bilgisayarlara gönderildiği iddiasının bilirkişi raporunda doğrulanmadığı, bu haliyle de kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği anlaşılmıştır.” şeklinde açıkladı.

Odatv davasının tutuklu sanıkları gazeteciler Soner Yalçın, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun avukatları Duygun Yarsuvat ve Hüseyin Ersöz, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe sunarak, “TÜBİTAK raporu suçlamalara dayanak 35 dijital dokümanın manipülatif niteliğe sahip bulunduğu tespitini yapmıştır.” demişti.

Dilekçede, raporun sanıkların masumiyetini gözler önüne serdiği ifade edilmişti. Avukatlar, dosyaya gelen TÜBİTAK raporu kapsamında müvekkillerinin tahliye edilmelerini istemişti. Talebi değerlendiren İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar Soner Yalçın, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme, Odatv ofisinde bulunan bilgisayar hard diskinde, sanık Barış Terkoğlu’nun evinde bulunan hard diskte ve sanık Müesser Yıldız’ın evinde bulunan hard diskte 'Ulusal Medya.doc, Ulusal Medya 2010.doc, Hocadan Notlar' başlıklı dokümanlar olduğu belirtildi. Bilgisayarlarda bulunan diğer dokümanların da tek tek sıralandığı kararda, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunduğu anlatıldı. Dijital verilerle ilgili olarak TÜBİTAK bilirkişi raporunun geldiğinin hatırlatıldığı kararda, “Yine sanıklar ve müdafilerinin söz konusu dokümanların virüs yoluyla bilgisayarlara gönderildiği iddiasının bilirkişi raporunda doğrulanmadığı, bu haliyle de kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği anlaşılmıştı.r” denildi.

Tutuklama dışındaki koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada yeterli olmayacağını ifade eden Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi .