Kulu’da Çiftçilere Verimi Bol Ürün Ekin Tavsiyesi

Konya’nın Kulu İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan, çiftçilere verimi bol olan ürünlerin ekilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kulu’da Çiftçilere Verimi Bol Ürün Ekin Tavsiyesi
Kulu Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan, 2012-2013 dönemi hububat ve yağ bitkilerinde ekilen, ilçeye uygun yüksek verim ve kaliteli türlere yönelimin başladığını belirterek, “Hububatta yeni buğday türlerinden verimi ve proteini yüksek Esberia, Tosunbey, Odeska, Bayraktar, Pehlivan, Altay, Bezostaja, Quality, Ukrayna ile Ekiz türleri ekildi ve diğer türlere göre iyi sonuçlar alındı. Geçen yıl erken soğuklar nedeni ile kanola bitkisinde don zararı yaşandı ancak devlet desteğiyle yüksek kazançlı bitki olması nedeni ile bu yıl da kanola ekimi yapıldı. Ayrıca ayçiçeğinin de, Konya Şeker’in kurduğu yağ fabrikasında yüksek taban fiyatı verilmesi ve 23 kuruş devlet desteği ile kazançlı bir alternatif ürün olduğu görüldü.

Ayçiçeği ekimine yönelme var. Yeni münavebe ürünlerinden, özellikle hayvancılık yapan çiftçiler bir yılda iki ürün yetiştirmeye başladı.

Macar fiğ hasadının ardından mısır silajı ekerek yem bitkileri ile hayvanlarının yem ihtiyacını karşılayarak, giderlerinde belirli avantajlara ulaşıp masraflarını azalttılar. Erken sapa kalkma ve don tehlikesi nedeni ile Esperia ve Tosunbey gibi türlerin geç ekilmesinde fayda var” dedi.

Kaynak: İHA