Gülten Kışanak teröriste neden sarıldığını açıkladı...

BDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Kışanak, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına aynı sertlikle yanıt verdi. Demirtaş, Başbakan’ın kopuşu dayattığını söylerken, Kışanak da Şemdinli’de PKK'lılarla sarılmasını değerlendirdi: ''Ben bir düşmana sarılmadım, benim için o düşman değil.''

Gülten Kışanak teröriste neden sarıldığını açıkladı...
BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, Diyarbakır 'da ortak bir basın toplantısı yaparak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın dünkü Genişletilmiş Grup Toplantısı'ndaki açıklamalarına yanıt verdi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendilerinin özerklik istediğini ancak, Başbakan'ın kopuşu dayattığını söyledi. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna da değinen Demirtaş, “Böyle bir şey olursa parlemento ile ilişkilerimizi son kez tartışırız.” dedi.

Basın toplantısındaki ilk açıklama Demirtaş 'tan geldi. Demirtaş, konuşmasına Afyonkarahisar 'da meydana gelen patlamada şehit olan 25 askerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Demirtaş, daha sonra Başbakan Erdoğan 'ın açıklamalarını değerlendirdi:

'Kürtler özerlik istiyor, başbakan kopuşu dayatıyor'
“Başbakan 'ın konuşmasıyla ortaya çıktı. Türkiye iyi bir yolda değil. Uçurumdan gümbür gümbür aşağıya doğru gidiyor. Bu yılın şubat ayında bir bakan aracılığıyla Başbakan 'a yol haritamızı gönderdik, Başbakan bunları biliyor, çok iyi biliyor. Kan akmasını önlemek için inisiyatif almak istediğimizi AKP ile bir araya gelerek hazır olduğumuzu Başbakan 'a ilettik. O gürleyen Başbakan, o teklifimizi elinin tersiyle reddetmiştir. Bugün Türkiye toplumu şunu iyi bilmeli: Bu Başbakan'a uluslararası bir rol verilmiş. Nedir o rol ve görevi? Kürtleri özerklik talebinden vazgeçirtmek. Kürtleri tahrik etmek, Kürtleri giderek bağımsızlık talebine yönlendirmek. Başbakana verilen uluslararası görev budur. Kendisi de bu rolünü iyi oynamaktadır. Kürtleri özerklik talebinden vazgeçirerek, kopuşa gitmesi konusunda Başbakan rolünü iyi oynamaktadır. Biz ilkesel olarak partimiz programı gereği Türkiye 'de özerklik çözümünden yana siyasi bir tutum aldıkça, kendisi Kürtleri ısrarla kopuşa doğru götürecek adımları atmakta, söylemler geliştirmekte. Bunu açık açık söylemek istiyorum. Bugüne kadar bu Başbakan'ı durdurmaya çalıştık. Bu saatten sonra kendisini durdurmak zorunda değiliz. Nerde inceldiyse ordan kopsun.”

Dünyada herkesin, her ülkenin bir teröristi olduğunu söyleyen Demirtaş, hükümetin yıllarca birlikte MGK yaptığı insanları terörist ilan edip Silivri'ye koyduğunu söyledi. Kendilerinin PKK'lılara neden terörist demediği yönündeki baskılara da dolaylı cevap veren Demirtaş, “Sizin tarif ettiğiniz terörist tanımına BDP uymak zorunda değil” dedi.

'Parlemento ile ilişkilerimizi son kez tartışırız'
Dokunulmazlıklarının kaldırılması konusuna da sert tepki gösteren Demirtaş, “AKP 'nin yargısı bizi yargılayamaz. Başbakanın talimatıyla çalışan bir yargı bizi yargılayamaz” değerlendirmesinde bulundu. Demirtaş, “Bir kez daha ama son kez kendimizi gözden geçiririz. Parlemento ile ilişkilerimizi tartışırız. Biz kaybetmeyiz, Kürt halkı kaybetmez. Biz istiyoruz ki, Kürt haklkıyla, Türk halkıyla birlikte kazanalım” diye konuştu.

'Kandil'in yolunu bilen biliyor'

Başbakan 'ın kendisine Kandil dağının yolunu göstermesiyle ilgili açıklamalar da yapan Demirtaş, şöyle dedi:

“Senin işin Kandil'in yolunu göstermek değil. Dağa çıkışı engelleyecek çözümü üretmektir. PKK kuryeliği yapma. Dağın yolunu bilen biliyor, giden gidiyor. Bu politikalarının gençleri nasıl dağa çıkardığını sen daha iyi bilirsin.”

'Şemdinli 'de bir düşmana sarılmadım'
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, Hakkari 'nin Şemdinli ilçesinde PKK 'lılara sarılmasına gösterilen tepkilere cevap verdi ve örgüt militanlarına neden sarıldığını anlattı.

Kışanak, 'Ben Şemdinli 'de bir düşmana sarılmadım. Ben çözüm için ölümü göze almış, dağa çıkmış birine merhaba dedim. Onlar benim için düşman değil. 30 bin Kürt genci ölmüşse bu ahlaki sorundur. Elimde görüntüler var. Tokalaşırken 'umarım bu sorunu çözeriz ' dedim. Görüntülerin tamamı yayınlansın. Onları oradan indirmek, sosyal hayata katmak her insanın görevidir ' diye konuştu.

'Kürtlerin önüne sandığı koyun'
Demokratik özerklik konusunda da iddialı açıklamalar yapan Kışanak, bu konunun seçimle Kürtlere sorulmasını istedi. Kışanak, “Yüreğin yetiyorsa; koy sandığı, Kürtlere sor. Demokratik özerklik, anadilde eğitim istiyorlar mı? sor” açıklamasında bulundu.