Bankacılık Sektörü, 16 Milyar Liralık Atıl Serveti Ekonomiye Kazandırdı

Kuveyt Türk Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, Türk halkının yakın ilgisine mahsar olan altın hususunda değerlendirmede bulundu.

Bankacılık Sektörü, 16 Milyar Liralık Atıl Serveti Ekonomiye Kazandırdı
Uyan, özellikle 2007 yılından beri bankaların altına olan ilgisi sayesinde atıl vaziyetteki bu önemli servetin yine bankacılık sektörü aracılığıyla Türk ekonomisine kazandırıldığını, bunun bugün itibariyle yaklaşık 16 milyar TL’lik yerli bir kaynağın kayıt altına alınması anlamına geldiğini ifade etti.

Kuveyt Türk’ün, Kobilerin istikrarlı büyümelerini sağlamaya yönelik olarak tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunduğu “Kuveyt Türk İşin Doğrusu” zirvesi Kayseri iş dünyasını bir araya getirdi.

Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın, “İşin Doğrusu; Etik Bankacılık ve Sağlam Finansal Kararlar” konseptiyle tecrübe, bilgi ve birikimlerini paylaştığı Anadolu bölge toplantıları şeklinde işletme sahipleriyle bir araya geldiği buluşmalarının en son adresi; Bursa’nın ardından Kayseri oldu. Kayseri Hilton Otel’de düzenlenen etkinliğe, Kuveyt Türk Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, İç Anadolu Bölge Müdürü Bilal Göksu, tüm Kayseri Şubelerinin çalışanları ile Kayseri İş Dünyası’nın temsilcileri katıldı.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, faizsiz bankacılığın global krizden daha korunaklı olduğunun görüldüğünü, zira faizsiz bankacılıkta parasal bir borç oluşturmaksızın borcun sürekli artmasına olanak yok. Borç yalnızca gerçek mal ve hizmet satın almayla oluşur dedi.

ÜLKE EKONOMİSİNİN YENİ EKONOMİK VARLIĞI SUKUK BUGÜN HAKETTİĞİ İLGİYİ GÖRÜYOR

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, sunumunun bir bölümünde Türk ekonomisine dair yaptığı değerlendirmelerde; Kobi’ler için yeni kaynaklar oluşturmaya çalıştıklarını, uzun vade ve düşük maliyetli yeni yurt dışı kaynak olarak SUKUK’un bu anlamda artık yeni bir ekonomik ürün olarak vitrinde tercih edilecek ürünlerden biri olduğunu söyledi.

Uyan, konuşmasının devamında, “Uzun yıllara dayanan uğraşların sonucunda bugün “SUKUK” katmedeğeri yüksek yeni bir ekonomik varlık ve yeni bir enstrüman olarak ülke ekonomisinde hak ettiği ilgiyi görmektedir. Sadace özel sektör olarak değil cari açığa olumlu etkileri ve üreten Türk iş gücünün verimli ekonomik kaynak temini için Hazine’mizin de yoğun ilgi, destek ve gayretleri hepimizin malumu olarak bizi emeklerin karşılığı olarak sevindirmektedir.” Konuşmasının devamında ilk olarak 2010 yılında 100 milyon USD olarak gerçekleştirilen Sukuk ihracının ardından geçtiğimiz yıl Kira Sertifikaları Tebliği kapsamında ihraç edilen ilk Sukuk olma özelliğini taşıyan 5 yıl vadeli 350 milyon USD’lik işlemi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Uyan, Kuveyt Türk’ün açmış olduğu bu yeni kanalın benzer nitelikli yeni projeler ve faaliyetlere cesaret vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Açıklamasının son bölümünde yine Türk ekonomisinin yakından takip ettiği ve Türk halkının yakın ilgisine mahsar olan altın hususunda değerlendirmede bulunan Uyan, özellikle 2007 yılından beri bankaların altına olan ilgisi sayesinde atıl vaziyetteki bu önemli servetin yine bankacılık sektörü aracılığıyla Türk ekonomisine kazandırıldığını, bunun bugün itibariyle yaklaşık 16 milyar TL’lik yerli bir kaynağın kayıt altına alınması anlamına gelmesi bakımından da önemli olduğunu, dolayısıyla bankacılık sektörünün özel sektör girişimi olmasına rağmen kamu ve ülke ekonomisine katma değeri gösterdiğini belirtti.

İRFAN YILMAZ: EN ÖNELİ KAYNAK NAKİT

Bireysel ve İşletme Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, katılımcılara yönelik olarak yaptığı sunumda farklı sektörlerdeki birçok firmayla yıllardır sürdürdükleri finansal deneyimlerini örnekleriyle paylaştı. Bir firmanın ayakta kalabilmesi için en önemli kaynağının nakit olduğuna dikkat çeken Yılmaz, güçlü bir nakit akışı için ilk önce, “İşletme sermayeniz yeterli mi?”, “Ödeme ve alacaklarınızın vadesi uyumlu mu?” ve “Hazırda kullanılabilecek ek fon kaynaklarınız var mı?” sorularına cevap vermek gerektiğini belirtti.

Kredi kartına borçlanmak ve tüketici kredisi çekip ödemeleri karşılamanın yanlışlığına da değinen Yılmaz, nakit ve borç ilişkilerinin basit olması esasına vurgu yaparak, konuyu “Para Öncelikle Alacaklılarındır” diyerek özetledi. Konuşmasında, borç yönetiminin önemine dikkat çeken Yılmaz, “Ticari borçlarınızın da maliyeti var. 12 ay sıra taksit 1 yıl vade değildir, bir malı vadeli almak karlılığa ciddi darbe olabilir” dedi.

Firmaların ürünlerini fiyatlarken doğru dengeyi bulmalarını öneren Yılmaz, kısa vadeli fonlarla uzun vadeli yatırımların da mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.

KAYSERİ’DE KULLANDIRILAN FONLAR TOPLANAN FONLARIN YÜZDE 105’İ Yıl başında, 2012 sonu için koyduğu 220 şubeye ulaşma hedefine Ağustos ayı başı itibariyle ulaşan Kuveyt Türk, 4 şubeyle hizmet verdiği Kayseri’ye büyük önem veriyor. 2011 yılında Kayseri şubelerinde kullandırılan fonun, toplanan fonların yüzde 105’ini oluşturuyor. Katılım Bankalarında bu oran yüzde 53 iken, mevduat bankalarında ise yüzde 148. Kuveyt Türk, Kayseri ilinde toplam kredilerin yüzde 1.6’sına toplam mevduatın ise yüzde 2.1’ine sahip.