Müzeler Kentine Bir Müze Daha Kazandırılıyor

Gaziantep’in tarihini, turizmini ve kültürünü yaptığı faaliyetlerle Türkiye ve dünya gündemine taşıyan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Müzeler Kenti” olarak yorumladığı Gaziantep'e bir müze daha kazandırmak için düğmeye bastı.

Müzeler Kentine Bir Müze Daha Kazandırılıyor
Bu çerçevede çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kentin en eski hanlarından biri olan Hışva Han'ın (Lala Mustafa Paşa) restorasyon çalışmalarına başladı.

Restorasyon çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, belediye tarafından kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilen hanın proje çalışmalarının başladığını, handa hafriyat kazısı yapıldıktan sonra rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını söyledi.

"Müze olarak teşhiri yapılacak olan Hışva Han’ın projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Haziran 2012’de ihalesi yapılan Hışva Han’ın, Temmuz ayında da yer teslimi yapılarak fiilen işe başlanıldı" diyen Başkan Güzelbey, şöyle konuştu: "450 gün sürecek olan restorasyon çalışmalarının ardından müzenin teşhir ve tanzimi yapılarak Gaziantep'e yeni bir müze daha kazandıracağız. Böylece Gaziantep’te 13’üncü müzemiz olacak. Hanın müzeye dönüştürülmesi aşamasında yapıların özgün plan şemasının ve cephe düzeninin korunması, mekanın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların yerinde korunması sağlanmıştır. Hışva Han’ın restorasyonunu Ekim 2013'te tamamlamayı planlıyoruz."

Projenin teknik çalışmaları hakkında bilgi veren İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Sezer Cihan da, "Hışva Han olarak da bilinen Lala Mustafa Paşa Hanı, Gaziantep Kalesi'nin eteklerinde Handan Bey Çarşısı’nda inşa edilmiştir. Lala Mustafa Paşa Hanı külliyenin merkez yapısıdır. Külliyeyi oluşturan yapılardan hamam ve susamhane hanın batı duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Külliyeyi oluşturan yapılardan günümüzde izleri olmayan bedesten ve Mir-i Miran Mescidi’nin hanın doğu yönünde yer aldığı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkıldığı belirtilmektedir" bilgisini verdi.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de Antep’in en meşhur hanı tanımıyla “Mustafa Paşa Hanı” olarak geçen hanın ne zaman yapıldığını gösteren bir kitabe olmadığını vurgulayan Cihan, "Lala Mustafa Paşa'nın Halep ve Şam Beylerbeyliği görevinde bulunduğu yıllarda yapılmış olmalıdır. Tek katlı hanlar grubuna giren yapı Gaziantep’in en eski hanıdır. Gaziantep’teki hanların büyük bölümü geçmişte olduğu gibi bugün de ticaretin yoğun olduğu kale çevresinde bulunmaktadır. Hışva Han Gaziantep’in en eski ticari yapılarından biri olarak da ayrı bir özelliğe sahip. Dönem ihtiyacından dolayı yapılmış olan niteliksiz ekler kaldırılarak, yapı öncelikle özgün planına kavuşturulacaktır. Onarım aşamasında yapının özgün bölümleri olan taç kapı, ahır bölümü ve üst örtüsü, yapının beden duvarları korunacak. Hücrelerin üst örtüleri projede gösterilen örtü teknikleri doğrultusunda geleneksel yapım yöntemiyle yapılacak" ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA