Gaziantep Bir Müzeye Daha Kavuşuyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehre bir müze daha kazandırmak için düğmeye bastı.

Bu çerçevede kentin en eski hanlarından biri olan Hışva Han’ın (Lala Mustafa Paşa) restorasyon çalışmalarına başladı.

Restorasyon çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey; belediye tarafından kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilen hanın proje çalışmalarının başladığını, handa hafriyat kazısı yapıldıktan sonra rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını söyledi.

Güzelbey, "Müze olarak teşhiri yapılacak olan Hışva Han’ın projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Haziran 2012’de ihalesi yapılan Hışva Han’ın, temmuz ayında da yer teslimi yapılarak fiilen işe başlanıldı." dedi.

450 gün sürecek olan restorasyon çalışmalarının ardından müzenin teşhir ve tanziminin yapılarak Gaziantep’e yeni bir müze daha kazandırılacağını kaydeden Güzelbey, "Gaziantep’te 13’üncü müzemiz olacak. Hanın, müzeye dönüştürülmesi aşamasında yapıların özgün plan şemasının ve cephe düzeninin korunması, mekanın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların yerinde korunması sağlanmıştır Hışva Han’ın restorasyonunu ekim 2013’te tamamlamayı planlıyoruz." diye konuştu .