'Ağır Sırt Çantası Öğrencileri Kambur Yapıyor'

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Özer, okul çağındaki çocukların en önemli sağlık problemlerinin, taşıdıkları çantanın ağırlığından ve giyilen ayakkabının sağlıksız olmasından kaynaklandığını belirtti.

'Ağır Sırt Çantası Öğrencileri Kambur Yapıyor'
Dr. Özgür Özer, ebeveynleri çanta ve ayakkabı seçimine karşı uyardı. Okul çocuklarının taşıdığı ağır sırt çantalarının, okul çağında bel ağrısının en sık rastlanan nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Dr. Özgür Özer, hatalı çanta seçiminin sadece kas-omurga sorunlarına yol açmadığını, solunum fonksiyonlarında azalmaya da neden olabileceğini belirtti.

Özer, “Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla 8 aylık ağır sırt çantaları taşıma dönemi de başlamış bulunuyor. Ağır sırt çantası öğrencilerin omurgalarına yüklendiği için okul çocuklarının gelişmekte olan eklem ve kas yapılarında zorlanmalara neden oluyor. Belde kas gerginliği mekanizmasını tetikleyerek sırt ağrısı, bozuk yürüyüş, kötü duruş (kamburluk gibi), bel ağrısı, solunum sistemi ve kalp damar sistemi üzerinde de olumsuz etkilere yol açıyor. Omurga hastalıkları gelişmiş toplumlarda en sık karşılaşılan ve sakatlığa yol açan problemlerden birisidir. Yapılan çeşitli çalışmalar sonrasında okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 70 olduğu görülmüştür. Ayrıca genç yaşta bel ağrısı çekenlerde, daha ileri yaşlarda da bel ağrısı yaşanma riski artar. İşte bu nedenle okul çağındaki çocuklara, erken dönemlerden itibaren bel ağrısından korunmaları konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi, sırt çantalarının doğru seçimi ve taşınması önemlidir. Bu yüzden okul öncesi her anne babanın, çocuğunun boyuna ve ağırlığına uygun çanta seçimini yapması gerekmektedir.” dedi.

Okul çantalarında ortopedik iki geniş ve destekli omuz askısı ve bel kemeri bulunan, hafif çantaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Özer, “Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalıdır. Ayrıca çantaya vücut ağırlığının yüzde 20’sinden fazla ağırlık yüklenmemelidir. Sadece günlük ihtiyacı olan ders araç-gereçleri taşımalıdırlar.” diye konuştu.

Okul çağındaki çocukların ayak sağlığının da çok önemli olduğunu dile Getiren Özer, çocuğun normal gelişimi için rahat, yumuşak ve esnek bir ayakkabının tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özer, en sık karşılaşılan ayak problemlerinin başında gelişimsel düztabanlık, doğuştan çarpık ayak ve topuk, tırnak batmaları, nasırlar, yüksek topuk ve dar burunlu ayakkabıların kullanılmasıyla ayak başparmaklarında meydana gelen şekil bozuklukları ve ayak ağrılarının geldiğini anlattı. Öğrencilerin özellikle gelişme döneminde olmalarından dolayı okul döneminde çocukların en önemli ihtiyaçlarından birinin de ayakkabı olduğunu ifade eden Özer şunları kaydetti: "Yanlış ayakkabı seçimi, çocukların ayak sağlığını olumsuz etkileyerek ileride çok önemli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle okul çocuklarına ayakkabı seçerken, ayakkabıların esneklik, rahatlık, iyi havalanma, yere iyi basma, terletmeme ve kaymama gibi genel özelliklere sahip olması ilk dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Ayakkabı çocuğun ayağına uygun olmalı ve tam korumalıdır. Ayakkabının ön kısmı geniş, yuvarlak olmalı, ayakkabının arkası güçlü, nispeten hareketsiz olmalı, bağ ve yapışkanlı kısımlar bağlandığında topuğu ayakkabının arka kısmına sağlam şekilde yerleştirmelidir. Plastik sentetik malzemeler yerine deri ve kanvas malzemeler tercih edilmelidir. Sıcak ve terlemeye karşı ayakkabının iç yüzeyi emici malzemeden yapılmalıdır. Tabanın iç kısmında ayakkabının destekleyici hafif bir yükseltisi olmalıdır. Bu dönemde çocuğunuzun ayakları çok kısa süreler içinde büyüyecektir. Aileler bu durumu göz önünde bulundurarak genelde çocuklarına göre 1 ya da 2 numara büyük ayakkabılar alırlar. Bu çok yanlış bir tercihtir. Çünkü bu dönemde çocuklar hareketli olduklarından ayakkabının içinde oluşan boşluk ayakkabı vurmasına, burkulmalara ve yaralara neden olabilir. Çocuğunuza alacağınız ayakkabı, en fazla yarım numara büyük olmalıdır.”