“Atanmış Yöneticilerle Çevre Sorunları Çözülmez”

Marmara Belediyeler Birliği Encümen Heyeti Toplantısı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Başkanlığı’nda Lüleburgaz’da gerçekleştirildi.

“Atanmış Yöneticilerle Çevre Sorunları Çözülmez”
Belediye başkanları toplantının ardından Ergene nehrinde inceleme yaptı. Düzenli olarak iki ayda bir gerçekleştirilen ve üye belediyelerin personeline verilecek eğitimlerin yanında dönemlik programların da masaya yatırıldığı Marmara Belediyeler Birliği Encümen Heyeti toplantısına Ergene ve çevre kirliliği damga vurdu.

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Encümen Heyetinde bulunan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ve Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya katıldı.

BAŞKAN ALTEPE: “FİRMALARA DAHA FAZLA BASKI YAPMALIYIZ”
Toplantının ardından bölgedeki sanayi tesisleri tarafından kirletildiği iddia edilen ve Birlik Başkanı Recep Altepe tarafından da iki kez Türkiye’nin gündemine taşınan Ergene nehrinde inceleme yapıldı. Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, “Geçtiğimiz yıl gündeme getirdiğimiz Ergene nehrindeki kirliliğe bakanlık tarafından el konuldu. Bir süre önce Kırklareli, Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy ve Malkara'daki organize sanayi bölgelerine yazı gönderilmiş ve arıtma tesisi kurmaları konusunda sanayi kuruluşları sert bir dille uyarılmış, 45 tesise uyarı ve çeşitli cezalar verilmişti. Gelecek dönemlerde bu ceza ve yaptırımların ağırlaştırılacağına inanıyorum. Aynı sıkıntı Bursa’da da var. Nilüfer çayı, sanayi atıklarından dolayı simsiyah akıyor. Bizden önce birtakım hatalar yapılmış. Bizler, lokasyonu yanlış olan yerlerin, yeni organize sanayi bölgelerine aktarılması için uğraşıyoruz. Firmaları, arıtma konusunda sıkıştırmalı ve daha çok baskı yapmalıyız. Bursa’da 58 firma kapattık. Marmara’yı ve çevresini kirleten firmalarla savaşımız devam edecek” dedi.

“ATANMIŞ YÖNETİCİLERLE KİRLİLİK ÇÖZÜLMEZ”
Atanmış yöneticilerle Ergene nehrindeki sorunun çözülemeyeceğini dile getiren Başkan Recep Altepe sözlerini şöyle sürdürdü; “Marmara Belediyeler Birliği olarak, kamuoyu oluşturmak için bilgilendirme programlarına devam edeceğiz. Nehirlerimizdeki ve denizlerimizdeki kirlilik, belediyeler sahip çıkmadan çözülmez. Bakanlıklarla belediyeler birlikte hareket etmeli. Bölgenin sahibi seçilmiş kişidir. Atanmış yöneticilerle ne Ergene nehri, ne de denizlerimizdeki kirlilik çözülmez. Çünkü atanmış yönetici bugün var yarın yok. Belediye Başkanları ise o yöreden çıkıyor ve ölene dek o yörede kalıyor. Türkiye genelinde, denizlere kıyısı olan toplam 1257 belediyemizden 400’ünün kanalizasyon sistemleri dahi bulunmadığına dair elimizde raporlar var. Bu raporları en kısa zamanda bakanlığa sunarak gerek Marmara için, gerekse Türkiye genelindeki tüm denizlerimiz için çözüm arayacağız.”

EMİN HALEBAK: “ERGENE, TRAKYA’NIN CAN DAMARIDIR”
Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ise, “Marmara Belediyeler Birliği olarak, Türkiye’nin en güçlü bölgesel belediye birliğiyiz. Ergene’yle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan eylem planın bizler de takipçisi olacağız. Ergene’de hiçbir canlının kalmaması ve kirliliğin sebebinin yüzde 80’inin sanayi atıklarından kaynaklanıyor olması son derece üzücü. Konuyu iki kez Türkiye’nin gündemine getiren Birlik Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum. Ergene, Trakya ovasında bir nimet ve Trakya’nın can damarı konumundadır. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi .
Kaynak: İHA