Türkiye'nin İlk Podoloji Programı KOÜ'de Açıldı

Türkiye'nin ilk podoloji programının Kocaeli Üniversitesi'nde açıldığı bildirildi.

KOÜ'den yapılan yazılı açıklamada, erişkin dönemde diyabet sıklığının giderek arttığı, erişkin yaştaki bireylerin yüzde 13,7'sinde diyabet olduğu, diyabete bağlı ayak komplikasyonları, diyabet seyrinde görülen en ciddi ve karmaşık sorunlardan birisi olduğu belirtildi.

Diyabetlilerin yüzde 15'inde ayak ülserlerinin geliştiği, ayak ülserlerinin yüzde 15'inde kemik dokusu iltihabı olduğu ve yüzde 15'inde de ampütasyon yapılmak zorunda kalındığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Ülkemizde doğrudan diyabetik ayakla ilgili veri olmamakla birlikte en az 500 bin diyabetlinin ayaklarında diyabete bağlı ülser olduğu tahmin edilmektedir. Diyabetik ayak ülseri ve ampütasyon gelişimini önlemek asıl amaç olmalıdır, çünkü bu tür sorunlar geliştikten sonra zaman alıcı, yıpratıcı ve maliyetli bir süreç başlamaktadır. Diyabete bağlı ayak sorunlarını önlemek için, hastalara diyabet ve diyabetik ayak eğitimi verilmeli, her tıbbi kontrolde ayaklar muayene edilmeli, erken tanı sağlanmalıdır.''

Kocaeli Üniversitesi-Novo Nordisk AR-GE İşbirliği sözleşmesi çerçevesinde Kopenhag Podiatri Okulu ile işbirliği yapıldığı ve konuyla ilgili uzmanların katılımı ile 16 Kasım 2011'de ''Podologluk Eğitimi Çalıştayı'' düzenlendiğine yer verilen açıklamada, ''Daha sonra çalıştay raporu temelinde YÖK'e başvurularak Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu içinde 2 yıllık Podoloji Programı açılması teklif edilmiştir. Bu sürece paralel olarak bir uzman Kopenhag Podiatri Okulu'na eğitim için gönderilmiştir.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 26/07/2012 tarihli toplantısında programın açılması teklifini YÖK'ün uygun görmesi ile ülkemizin ilk Podoloji Programının Üniversitemizde açılmasına onay alınmıştır.

Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda açılan Podoloji Programı'nı, Sağlık Meslek Liselerinin Hemşirelik, Ebelik, Ebelik-Hemşirelik, Acil Tıp Teknisyenliği, İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği, Anestezi /Anestezi Teknisyenliği, Sağlık, Sağlık Memurluğu bölümlerini bitiren mezunlar tercih edebilecektir. ÖSYM'nin öğrenci yerleştirme sistemi çerçevesinde, ek kontenjan ile yerleştirilecek 20 öğrenci Ekim ayında eğitime başlayacaklardır.''

Muhabir: Necdet Doğruyol

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA